biznis
0

Novi predsjednik Svjetske banke vjerovatno će biti Amerikanac

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednika Svjetske banke Paula Wolfowitrza vjerovatno će zamijeniti drugi Amerikanac, izjavio je britanski ministar finansija Gordon Brown.

Wolfowitz je objavio svoju ostavku iz Banke prošle sedmice zbog njegove umiješanosti u promociju svoje prijateljice na puno bolje plaćeni položaj.

Medijske spekulacije oko Wolfowitzevog nasljednika postale su intenzivne, dok su se kao mogući kandidati pominjali bivši zamjenik američkog ministra finansija Robert Kimmitt i bivši američki zastupnik u Svjetskoj trghovinskoj organizaciji Robert Zoellick, javio je Reuters.

Odlazeći britanski premijer Tony Blaior također je pominjan kao jedan od kandidata. Upitan da iznese svoj stav o takvim spekulacijama, Brown je izjavio novinarima: "Raspolažem informacijom da će američka administracija vjerovatno nominovati Amerikanca".

Sjedinjene Države, najveći dioničar banke, imenuju predsjednika Svjetske banke od njenog osnivanja od prije 60 godina. Evropske zemlje tradicionalno biraju direktora "sestrinske" organizacije Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda.

Brown je potvrdio takvu tradiciju. "Koliko ja znam, američka administracija želi da ostvari što skoriji napredak po tom pitanju", izjavio je on novinarima na marginama sastanka ministara finansija G8 u blizini Berlina tokom vikenda.

Bijela kuća je saopćila kako će američki predsjednik George W. Bush uskoro imenovati kandidata koji će zamijeniti Wolfowitza.