Španija
0

Novi plan za spašavanje banaka

SRNA
Alfredo Perez Rubalcaba
Alfredo Perez Rubalcaba
Španija je saopštila danas da je u toku izrada novog plana za restrukturisanje regionalnih banaka, koje su slaba tačka bankarskog sistema i izvor velike brige za stanje javnih finansija ove zemlje, naročito u vrijeme dužničke krize u evrozoni.

"Vlada priprema plan s ciljem da se poveća solventnost i kredibilitet banaka sa štednim ulozima", izjavio je na konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade Alfredo Perez Rubalcaba.

    U izradi plana, osim Vlade, učestvuju Banka Španije i Udruženje banaka, rekao je Rubalcaba, koji obavlja i funkciju ministra unutrašnjih poslova. Detalji plana biće obavljeni kada on bude dovršen.

    	Španske regionalne banke, u koje je pohranjena polovina štednih uloga u zemlji, uložile su velika sredstva u sektor nekretnina prije njegovog kolapsa 2008. godine, nakon čega je zemlja zapala u recesiju.

    	Četrdeset od 45 regionalnih banaka trenutno su uključene u procese spajanja ili operativnog udruživanja pod nadzorom centralne banke.

    	Svih osam najvećih španskih banaka prošle su test podnošenja krize, koji je EU sprovela u julu, ali je pet od 19 testiranih regionalnih banaka palo na probi.