biznis
1

Novi letovi na Aerodromu Mostar zakazani za božićne blagdane

FENA
Aerodrom Mostar upriličio je sastanak partnera u okviru IPA Adriatic CBC AIR.NET, koji se danas održava u Mostaru.

Riječ je o projektu kojeg finansira Evropska unija , a cilj je uspostavljanje novih izravnih letova koji povezuju istočnu i zapadnu jadransku obalu.

Direktor Aerodroma Mostar Marin Raspudić u izjavi novinarima kazao je kako u projektu sudjeluju Aerodrom Mostar i Aerodrom "Konstantin Veliki" iz Niša. Izrazio je zadovoljstvo tim projektima jer je kroz IPA fondove ostvarena materijalna podrška te je tako Aerodromu Mostar omogućeno da ima redovne charter linije prema Bariju i Trstu.

"Na današnjem sastanku razmatramo koje su mogućnosti i koji su propusti i šta treba činiti u idućem razdoblju. Nadamo se da će se u idućoj godini povećati promet putnika na Aerodromu Mostar", kazao je Raspudić. N

"Nevezano za ovaj projekt, pokazalo se da je Aerodrom Mostar ispunio svoj broj od oko 100.000 putnika. Očekujemo da će lokalna zajednica shvatiti da je Aerodrom Mostar veoma interesantan i da može biti potencijal razvoja regije", kazao je Raspudić dodavši kako Aerodrom Mostar postaje konkurentan jer polako uzima putnike aerodroma Sarajevo, Split i Dubrovnik.

Direktor Aerodroma "Konstantin Veliki" iz Niša Dragan Bugarinović kazao je kako je slična situacija Aerodroma Mostar i Aerodroma iz Niša jer to nisu glavni aerodromi u svojim državama, ali su, kako je kazao, veoma bitni zbog regionalnog razvoja.

Finansijski direktor Aerodroma "Puglia" Patrizio Summa kazao je kako je taj aerodrom vodeći u projektu, a ima za cilj povezivanje aerodroma Puglia i Trst sa aerodromima Mostar i Niš.

AIR.NET projekt je jedinstven jer se prvi put koriste strukturni fondovi Evropske unije i finansijski instrumenti koji podržavaju pristupanje balkanskih zemalja u EU za poboljšanje prometa putnika u zračnom prijevozu kroz konkretne zračne veze.

Inače, prvi let iz Mostara za Bari pokrenut je 27. jula ove godine, a zračna veza od Trsta do Mostara je upriličena 31. augusta. Novi letovi su zakazani tokom predstojećih božićnih blagdana, a od iduće godine mreži letova pridružuje se i Aerodrom iz Niša.