biznis
0

Nova studija Svjetske banke za zapadni Balkan

FENA
Zgrada Svjetske banke u Washingtonu
Zgrada Svjetske banke u Washingtonu
Svjetska banka danas je pozvala vlade iz regije zapadnog Balkana da prodube integracije s EU međusobno, dalje razvijaju ljudski kapital, smanje troškove telekomunikacija i rade na rješavanju pitanja vezanih za nestašicu energije radi održavanja ekonomskog rasta.

Prema novom izvještaju Svjetske banke, Integracije zapadnog Balkana i EU: Program za trgovinu i rast, regija zapadnog Balkana je ključni dio istočne Evrope i sastoji se od grupe različitih zemalja u raznim stadijima pristupa EU.

Hrvatska i Makedonija su kandidati za pridruživanje EU, pri čemu je Hrvatska gotovo u pristupnim pregovorima. Albanija, Crna Gora i Srbija su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), što je značajan korak u procesu pristupanja. Bosna i Hercegovina je parafirala nacrt SAA s Evropskom komisijom, a njegovo potpisivanje je predviđeno za sredinu juna, navodi se u studiji Svjetske banke i dodaje da je posljednja decenija, naročito posljednjih pet godina bilo relativno dobro za ove zemlje.

  • Međutim, one sada trebaju poboljšati, a potom održati rast radi ubrzanja smanjenja siromaštva i približavanja EU, čak i ako vanjsko okruženje predstavlja sve veći izazov - stoji u izvještaju koji analizira i moguća ograničenja za ubrzanje rasta i rast vođen privatnim sektorom u mnogo većoj mjeri nego što je to sada slučaj u regiji.

Studija također daje preporuke mogućih prioritetnih aktivnosti na nivou zemlje da bi se ubrzavao rast vođen izvozom, ukazuje na potrebu za dubljim integracijama između zemalja zapadnog Balkana radi povećanja tržišne konkurentnosti, poboljšanja kvaliteta i smanjenja troškova usluga.

Također, poziva na razvoj ljudskog kapitala kao centralnog dijela strategija zemalja u regiji, ukazuje na potrebu za smanjenjem troškova telekomunikacija, a što bi moglo povećati konkurentnost, kompenzirati nedostatke vezane za mala pojedinačna tržišta i olakšati regionalne integracije.

Poziva i na poduzimanje aktivnosti radi sprječavanja mogućih nestašica energije koje mogu imati negativan utjecaj na model i obim domaćih i stranih investicija, saopćeno je iz Svjetske banke.