Napici "Neuro"
0

Nova robna marka Sanele Jenkins

Sarajevo-x.com
Bosanka Sanela Jenkins prošla je mnogo toga od odlaska iz ratom razorene domovine do današnjeg uspjeha koji ima. Novi poslovni poduhvat mlade žene, u svijetu poznatije kao Diana, pokretanje je novog vrsta pića.

Nema mnogo bogatih i popularnih koji su ostali tako prizemljeni kao Diana, piše novinar Telegrapha koji je imao priliku razgovarati sa Bosankom udatom za britanskog biznismena Rogera Jenkinsa, izvršnog direktora Barclays banke.

Diana uspješno rukovodi modnom kućom, novom vrstom napitka i kompanijom koja se bavi filmskom distribucijom. Poslovna žena i filantrop, kako je naziva britanski list, sa svojim suprugom čini idealnu kombinaciju, na ličnom i poslovnom nivou.

Prošle sedmice bila je gošća Eltonu Johnu na godišnjem humanitarnom prijemu u njegovom domu u Windsoru. Kao sponzor zabave Diana je iskoristila priliku da promoviše novo piće nazvano Neuro, koje je osmišljeno u više izvedbi - Neurosporti - za sportiste, Neurotrim za nesportske tipove, Neurosleep za one koji imaju problema s nesanicom, te Neurogasm za one koji žele biti zavodljivi.

Poslovni potez učinjen u doba recesije ne brine 36-godišnjakinju koja ističe: "Ja sam uvijek optimista."

Nakon odrastanja u doba rata u BiH u kojem je izgubila brata i mnogo prijatelja, te života u izbjegličkom kampu, Sanela (Diana) kaže kako je neizmjerno zahvalna na onome što ima.

"Živjela sam od milostinje i nisam imala ništa. Razmišljala sam kako bih radije bila mrtva nego tako živjela. Došla sam u Veliku Britaniju kao izbjeglica 1993. godine i nisam znala pričati engleski. Nisam imala novca i nisam poznavala nikoga. Bilo je to zaista puko preživljavanje", ispričala je.

Njena životna priča je nevjerovatna. Nakon što je našla posao u londonskom Covent Gardenu, danju je radila kao čistačica za dvije funte po satu, a noću pohađala časove engleskog jezika. Kako se pokazala kao dobra radnica, tako je i napredovala, a potom se upisala na fakultet gdje je upoznala svog budućeg muža s kojim danas ima dvoje djece.

Jedan od najvećih poslovnih poduhvata njenog muža pripisuje se njoj samoj - kreditna ulaganja katarskog šeika. Ipak, Diana negira da je imala ikakvog udjela u dogovoru, te insistira da je, zbog dobrih odnosa sa suprugom šeika Hamada Al-Thanija, premijera Katara, samo privolila dvije strane da se sastanu i razgovaraju.

"Samo radim ono u čemu uživam. Potpuno sam obična, ljudi se oko mene osjećaju ugodno i znam ih dobro 'pročitati'", kaže Diana. "Roger i ja smo tako različiti, a opet činimo dobar tim. On je veoma stabilan, fokusiran i miran. Ponekad ga moram gurnuti prema novim mogućnostima. Ne vodi se instinktom, gdje sam ja kao kauboj."

Ipak, najviše je uključena u humanitarni rad. Sanela Diana Jenkins osnovala je fondaciju za pomoć siročadi u BiH, u sjećanje na svog brata. Ističe kako jako želi pomoći bh. ekonomiji, ali dodaje i to da ljudi, iako još uvijek pod utjecajem posljedica rata, moraju krenuti dalje.

"Nikoga nije briga ako se samo žalite, zato se treba dići na noge i prestati traćiti život. Neki ne žele prihvatiti šanse koje im se pružaju, dok drugi žele cijeli svijet", poručuje Sanela.