Sarajevska firma Bio-Base d.o.o., koja djeluje u okviru Poslovnog inkubatora Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA), od 6. do 10. oktobra organizira novu edukaciju za osobe koje žele steći zvanje HACCP menadžera - savjetnika za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane i bolesti prenosivih hranom.
Kao i u prethodnih nekoliko edukacija, suorganizator ove edukacije je certifikacijska kuća TUV Adria.
HACCP menadžer je novo zvanje koje se stiče dokvalifikacijom ili prekvalifikacijom postojećih i novih uposlenika u ministarstvima zdravstva, kompanijama, fakultetima, institutima, vladama i drugim institucijama i do sada je to zvanje uz pomoć kompanije Bio-Base steklo više od 110 osoba.
HACCP sistem kontrole sigurnosti hrane ujedno je i zakonska obaveza regulirana Zakonom o hrani i jedan je od preduvjeta za izvoz na tržište EU.
Direktorica kompanije Bio-Base Esada Nuhbegović smatra da je u posljednje vrijeme neophodan ozbiljniji pristup kontroli kvalitete hrane i njenoj zdravstvenoj ispravnosti, po principima HACCP-a, zbog sve većeg nepovjerenja potrošača u ono što se konzumira i jede kao i masovnijih trovanja hranom.
Možda vas zanima
Vezani članci