Nove hidroelektrane
0

Nova 22 megavata od 2012. godine

FENA
Konjic
Konjic
U Konjicu je danas potpisan ugovor Elektroprivrede BiH i Općine Konjic o koncesiji za projektovanje, gradnju, korištenje i prijenos petnaest malih hidroelektrana na slivu Neretvice.

Ugovor su potpisali Amer Jerlagić, generalni direktor i Besim Halilović, izvršni direktor za ekonomske poslove JP Elektropriverda BiH, te Emir Bubalo, načelnik Općine, i Derviš Dizdarević, šef za mini HE u službi privrede Općine Konjic.

Procijenjena vrijednost investicije za svih 15 mini hidroelektrana iznosi oko 67 miliona KM koje će osigurati Elektroprivreda BiH, instalirana snaga iznosit će 22 megavata, s godišnjom proizvodnjom od 83 gigavatsata.

«Ako okolinsku dozvolu dobijemo do juna, prva faza radova će početi početkom 2010. godine i do kraja iste godine bismo završili gradnju četiriju hidroelektrana. U toku 2011. godine planirano je da završimo pet hidroelektrana, a sa šest mini HE do kraja 2012. završio bi se cjelokupni projekt. Međutim, moguće poteškoće u realizaciji projekta su sporost administracije jer okolinsku dozvolu za projekt izgradnje mini HE na Neretvici, Elektroprivreda BiH je od Ministarstva za okoliš i turizam Federacije zatražila 2007., ali još nismo dobili nikakav odgovor», rekao je Amer Jerlagić, direktor Eelektroprivrede BiH.

Koncesija za sve mini HE na slivu Neretvice daje se na 30 godina, u kojem periodu će Općina, kao naknadu za koncesiju, dobijati 10 posto od vrijednosti proizvedene električne energije. Vrijednost građevinskih radova iznosi 20 miliona KM, od čega će 70 posto radova izvoditi firme s područja općine Konjic, pod uvjetom da za to imaju pozitivne reference, stoji u danas potpisanom ugovoru.