biznis
0

Norveški "Statkraft" zainteresiran za ulaganja u energetiku RS-a

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i predstavnici kompanije „Statkraft“, najvećeg proizvođača električne energije u Norveškoj i jednog od vodećih u Evropi, razgovarali su danas o mogućnostima da ova kompanija učestvuje u revitalizaciji postojećih i izgradnji novih energetskih postrojenja u Republici Srpskoj.

Predstavnici kompanije „Statkraft“ su izrazili spremnost da zajedno sa „Elektroprivredom Republike Srpske“ učestvuju u realizaciji projekata u oblasti hidroenergije na Vrbasu, Neretvi i Drini, saopćeno je danas nakon razgovora u Banjoj Luci.

Dodik je rekao da je entitetska Vlada opredijeljena za saradnju sa norveškom kompanijom „Statkraft“, kao i sa drugim kompanijama koje žele da investiraju u RS-u i zapošljavaju nove radnike.

Predstavnici „Statkraft-a“ su upoznali Dodika da ova kompanija godišnje proizvodi oko 42 TWh električne energije i da je u 2006. godini ostvarila ukupne prihode više od dvije milijarde evra, te da posluje u Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Bugarskoj, Srbiji i Rumuniji.

Razgovoru je prisustvovao i ambasador Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathu i ministar privrede, eneregetike i razvoja Rajko Ubiparip.