biznis
0

Norveška je zemlja s najviše milionera u svijetu

FENA
Nijedna druga zemlja u svijetu nema više milionera po stanovniku od Norveške, izjavio je Roger Gullqvist iz konsultanske firme CapGemini sa sjedištem u Parizu za novine Finansavisen.

Nova studija koju su sačinili CapGemini i Merrill Lynch pokazala je da jedan od 86 Norvežana ima više od milion dolara (oko 5,8 miliona norveških kruna) neto bogatstva čak i kada se isključi neto vrijednost njihovih stanova i kuća.

"Kada se to posmatra u svjetlu veličine stanovništva (oko 4,6 miliona u Norveškoj), onda nijedna druga zemlja nema takav nivo", izjavio je Gullqvist.

Norveška ima i najveći broj dolarskih milionera od svih nordijskih zemalja, koje uključuju tri skandinavske zemlje Norvešku, Dansku i Švedsku, plus Finsku i Island.

U izvještaju je prebrojano ukupno 54.810 dolarskih milionera u Norveškoj, skoro za 6.500 više nego u Švedskoj iako je ukupni broj stanovnika Švedske skoro dvostruko veći nego u Norveškoj.

Broj dolarskih milionera u Norveškoj porastao je za 9,7 posto u prošloj godini. To je također brža stopa rasta od svjetskog prosjeka od 8,3 posto i evropskog prosjeka od 6,4 posto.

CapGemini pripisao je veliki broj norveških dolarskih milionera snažnoj ekonomiji zemlje i bumu berze u Oslu. "Većina novih norveških milionera zaradila je novac na dionicama i nekretninama", izjavio je Gullqvist za Finansavisen.

Rastući nivoi bogatstva također odražavaju ekonomski rast te male zemlje od otkrića nafte kraj njenih obala 1969. Visoke cijene nafte u proteklih nekoliko godina stvorile su bum bez presedana u norveškoj naftnoj industriji i ekonomiji u cjelini.