Da bi popravili profit
0

Nokia želi prodati sjedište u Finskoj, a zatim ga unajmiti

Klix.ba
Iz Nokije su izjavili da svoje sjedište u Espoou u Finskoj, površine 48.000 kvadratnih metara, prodaju za 220,4 miliona eura. Međutim, ovaj posrnuli finski gigant se neće iseliti iz zgrade već će je unajmiti od novih vlasnika, kompanije Exilion.

"Posjedovanje nekretnina nije u srži poslovanja Nokije i kada se ukažu dobre prilike mi smo spremni da prodamo ovakvu vrstu imovine. Naravno, mi ćemo nastaviti poslovati iz našeg sjedišta do daljnjeg", kazao je Timo Ihamuotila, finansijski direktor Nokije.

Iako je istina da posjedovanje nekretnina nije srž poslovanja ove kompanije, analitičari vjeruju da je Nokia bila primorana prodati svoje sjedište kako bi popravili svoj profit. U trećem kvartalu ove godine kompanija je zabilježila gubitak od 755 miliona dolara. Ovaj trend je počeo 2011. godine i još se nastavlja.

Nokia se nada da će se uspjeti bar malo izvući iz krize svojom bliskom saradnjom sa Microsoftom, sa kojim je sklopila ugovor za liniju mobilnih telefona koje će pokretati operativni sistem Windows Phone. Nokia je nedavno lansirala telefon Nokia Lumia 920, koji je privukao mnogo pozitivnih kritika.

Nokia svoje sjedište u Espoou, koje je dizajnirao arhitekt Pekka Helin, posjeduje od 1997. godine.