Podaci o trećem kvartalu
0

Nokia zabilježila gubitak od 754 miliona dolara

Klix.ba
Čini se da finansijske mjere, koje poduzima Stephen Elop, izvršni direktor Nokije, konačno daju neke rezultate, jer je kompanija u trećem kvartalu ove godine zabilježila prvi gubitak manji od milijardu dolara od prošle godine. Njihov gubitak za treći kvartal iznosi 754 miliona dolara.

Elop je uspio umanjiti gubitak unatoč slaboj prodaji pametnog telefona Lumie, koja je pala sa četiri miliona u drugom kvartalu na 2,9 miliona u ovom.

Najveći problem za Nokiu predstavlja proboj na američko tržište, gdje je kompanija zabilježila prodaju od samo 300.000 jedinica.

Najveću zaradu Nokia je imala od telefonske mreže Nokia Siemens Network, koja je donijela profit od 238,5 miliona dolara. Nokia je također mogla računati i na ček iz Microsofta od 250 miliona dolara, koji joj je pomogao tokom tranzicije.

Kada se sve sagleda, Nokia je konačno stabilizirala svoje rezerve novca, a ako se uzme u obzir dolazak operativnog sistema Windows Phone 8 i novih telefona iz linije Lumia, stvari se možda još i više poboljšaju za ovu kompaniju.