Sektor za istraživanje
0

Nokia planira ukidanje 330 radnih mjesta

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Finska kompanija "Nokia", broj jedan u svijetu mobilne telefonije najavila je danas da će ukinuti 330 radnih mjesta u sektoru za istraživanje i razvoj u Finskoj i Danskoj, koji nisu u skladu sa planovima za nove proizvode.

"Očekuje se da će se planirana promjena odnositi na 230 zaposlenih u kompaniji "Nokia" u finskom gradu Oulu i na oko 100 zaposlenih u kompaniji u Kopenhagenu", navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija navodi da trenutno ima ukupno oko 17.000 zaposlenih u centru za istraživanje i razvoj širom svijeta, od kojih je više od 2.000 u Oulu, a više od 1.000 u danskom glavnom gradu.

Ukidanje 330 radnih mjesta predstavlja oko dva odsto od ukupnog broja zaposlenih u kompaniji "Nokia".

Gigant mobilne telefonije pokrenuo je prošlog januara program za smanjenje troškova, nakon što je pala zarada jer je smanjena potražnja za kupovinu telefona usled globalne finansijske krize.

Ovim programom planirano je da se godišnje uštedi više od 700 miliona evra (milijardu dolara).

Prethodno je kompanija "Nokia" najavila da će od januara ukinuti oko 3 700 radnih mjesta, uključujući i oko 1 300 dobrovoljnih prekida radnog odnosa.

Prošlog mjeseca "Nokia" je objavila da je u crvenom, kada je prijavljeno tri četvrtine neto gubitka od 559 miliona eura, usred rastuće konkurencije na tržištu "pametnih telefona"i problema sa združenom finsko- njemačkom kompanijom Nokia Siemens Networks.