biznis
6

Nobela za ekonomiju podijelili Hart i Holmstrom

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Nobelova nagrada za ekonomiju ove godine pripala je Britancu Oliveru Hartu i Fincu Bengtu Holmstromu za njihov doprinos teoriji ugovora, saopštila je danas Švedska kraljevska akademija nauka.

"Savremene ekonomije održavaju se zahvaljujući bezbrojnim ugovorima. Novi teoretski alati koje su kreirali Hart i Holmstrom važni su za razumijevanje ugovora i institucija iz realnog života, kao i potencijalnih zamki prilikom sastavljanja ugovora", navodi se u saopštenju.

Holmstrom je krajem sedamdesetih pokazao na koji način akcionari treba da dizajniraju optimalan ugovor za direktora kompanije, koji uglavnom djeluje bez njihovog nadzora.

On je precizno objasnio kako se optimalnim ugovorom pažljivo balansira između rizika i podsticaja i kako se plata direktora kompanije povezuje sa učinkom, dodaje se u saopštenju.

Hart je sredinom osamdesetih dao fundamentalni doprinos novoj grani teorije ugovora, koja se detaljno bavi važnim pojmom nekompletnih ugovora.

"Nemoguće je da se svakim ugovorom predvide sve mogućnosti, ali ova teoretska grana predočava optimalna kontrolna prava: ko iz ugovora donosi odluke i pod kojim okolnostima", navodi švedska Akademija.

Hart je rođen 1948. godine u Londonu, a 1974. godine je doktorirao na Univerzitetu Prinston. Danas je profesor ekonomije na Univerzitetu Harvard.

Holmstrom je rođen 1949. godine u Helsinkiju. Doktorirao je 1978. godine na Univerzitetu Stenford, a danas predaje ekonomiju i menadžment na Tehnološkom institutu u Masačustetsu.

Njih dvojica podijelit će novčanu nagradu od osam miliona švedskih kruna /800.000 eura/.