biznis
0

NO Terminala FBiH smijenio direktora Ibrahima Bećirbegovića

Sarajevo-x.com
Nadzorni odbor Terminala Federacije na sjednici u Mostaru smijenio je direktora Terminala Ibrahima Bećirbegovića. Od pet članova sjednici su prisustvovala tri i glasanjem dva naprema jedan smijenili Bećirbegovića koji je ranije smijenio kompletan Nadzorni odbor Naftnih Terminala u Pločama i dva člana Uprave, zbog rada protiv interesa kompanije. Razlog za njegovu smjenu je isti.

Kako FTV nezvanično sazanje, dva člana NO koji su glasali za smjenu bliski su Stranci za BiH, dok je jedan član, blizak HDZ-u, bio suzdržan. Članovi Odbora bliski SDA nisu prisustvovali sjednici.

Dževad Paradžik, predsjednik NO, u telefonskom razgovoru za FTV je potvrdio da je došlo do smjene te da je za vršioca dužnosti imenovan Adnan Mušović. Podsjetimo, ovo se sve dešava nakon što je Ibrahim Bećirbegović smijenio članove Uprave i NO Terminala u Pločama zbog potpisivanja predugovora s turskom fimom Turkoil bez raspisivanja javnog poziva. Novoimenovani članovi Uprave i NO već su upisani u sudski registar u Trgovačkom sudu u Dubrovniku.

Ibrahim Bećirbegović je kazao FTV-u da ga pokretanje inicijative za njegovu smjenu ne uznemirava jer je, zbog nedostatka kvoruma, nelegalno. Naime, za kvorum je, kako je kazao Bećirbegović, potrebno da sjednici prisustvuju i glasaju najmanje četiri člana, što nije provedeno. Konačnu odluku donijet će osnivač – odnosno Vlada FBiH.

Inače, Trgovački sud u Dubrovniku prekinuo je predstečajni postupak u Naftnim terminalima Ploče, bazirajući tu odluku na izvještaju sudskog vještaka, koji je konstatirao da Terminali nisu nesposobni za plaćanje te da nisu prezaduženi. Ako tender za zakup 40.000 kubnih metara rezervoara, koji je ipak raspisan, bude proveden do kraja, Terminali bi na rok od 20 godina, na koliko je trebao važiti ugovor sa Turkoilom, dobili skoro 30 miliona eura više.

O svemu će se uskoro očitovati i Federalna vlada, a na pomolu je i novi sukob između SDA i SBiH, koja je preko svojih ljudi u Nadzornom odboru pokrenula inicijativu za smjenu Bećirbegovića.