Predviđanja Airbusa
0

Njemačkoj će u narednih 20 godina biti potrebno 1.000 aviona

Klix.ba
Glasnogovornici Airbusa, evropskog proizvođača aviona, izjavili su da će Njemačkoj u narednih 20 godina biti potrebno više od 1.000 aviona.

"Kompanijama u Njemačkoj će biti potrebno više od 1.000 novih putničkih i teretnih aviona. Što se tiče kupovine novih putničkih aviona, Njemačka će preuzeti veći broj novih aviona od bilo koje druge evropske zemlje. Globalno gledajući, Njemačka se nalazi među prvih pet zemalja", rečeno je iz Airbusa.

Međutim, i pored ovakvih predviđanja, šefovi Airbusa vjeruju da će teško uspjeti prodaju 30 novih A380 "superjumbo" aviona, koliki im je cilj, prenosi AFP.

"Vjerovatno ćemo imati poteškoće da dostignemo tu cifru ove godine", kazao je Fabrice Bregier, izvršni direktor Airbusa.

Od kada je poletio po prvi put 2000. godine, Airbus je dobio 257 narudžbi iz 20 različitih kompanija za A380, najveći putnički avion. Do sada su isporučeno 82 ova aviona.

Hong Kong Airlines je prošlog mjeseca zaprijetio da će otkazati narudžbu od deset aviona, vrijednu 3,8 milijardi dolara, međutim, još ništa nije odlučeno.