Angela Merkel
0

Njemačka vlada spašava "Hypo Real Estate"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je na konferenciji za novinare održanoj u Berlinu izjavila kako njezina vlada radi na "spašavanju" njemačke hipotekarne banke Hypo Real Estate.

Vlada "ne namjerava dopustiti da poteškoće s kojima se suočila jedna finansijska institucija" naštete cijelome bankarskom sustavu, kazala je Merkel dan nakon što je HRE dospjela na rub opstanka zbog propasti plana spašavanja vrijednog 35 milijardi eura.

U govoru održanom uoči sastanka vladajuće koalicije Merkel je izjavila kako su ušteđevine štediša na sigurnome te je obećala da će odgovorni za ovakav razvoj događaja biti pozvani na odgovornost.

Konferenciji za novinare u Berlinu prisustvovao je i njemački ministar finansija Peer Steinbrueck. On je izjavio kako vlada radi na "specifičnom rješenju" za Hypo Real Estate te je izrazio nezadovoljstvo što su informacije o poteškoćama banke na svjetlo dana izašle tek u zadnjih nekoliko dana, izvijestio je Reuters.

Njemačka vlada i predstavnici bankarske industrije 29. septembra najavili su pomoć u iznosu od 35 milijardi namijenjenu oporavku hipotekarne banke HRE, no čelnici te njemačke banke u subotu navečer izvijestili su da je plan njezina spašavanja propao, prenio je Business.hr.

Njemačke novine izvijestile su kako je do toga došlo jer su dvije vodeće njemačke banke, središnja Bundesbanka i Deutsche Bank dubinskim uvidom otkrile da su problemi HRE-a puno teži nego što se isprva činilo.