Privreda cvjeta
0

Njemačka u 2011. smanjila budžetski deficit

FENA
Wolfgang Schaeuble
Wolfgang Schaeuble
Snažan privredni rast i visoki prihodi od poreza doveli su budžetski deficit Njemačke u 2011. na gotovo tri puta niži nivo od prvobitno predviđenog, saopćilo je Ministarstvo finansija u Berlinu.

U saopćenju se navodi da je deficit federalne vlasti pao na 17,3 milijarde eura, u poređenju sa 48,4 milijarde koliko je vlada prvobitno očekivala, prenio je AFP.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble je tokom 2011. govorio da bi deficit mogao dostići 30 milijardi eura, a njegovo Ministarstvo je prije samo nekoliko sedmica revidiralo taj iznos na 20 milijardi.

Vlada kancelarke Angele Merkel je danas ocijenila da su snaga najveće evropske privrede i njenog tržišta rada glavni faktor zaslužan za fiskalno zdravlje Njemačke, prenose agencije.

Budžet za 2011. pokazuje da su "budžetska konsolidacija i privredni rast blizanci koji se izuzetno dobro slažu", rekao je novinarima finansijski zvaničnik Stefen Kampeter.

Nemački javni deficit pao je prošle godine na svega jedan posto bruto domaćeg proizvoda, saopćio je jučer Zavod za statistiku u Berlinu, nakon što je u 2010. dostigao nivo od 4,3 posto, tako da je deficit sada ispod granice od tri posto koju propisuje EU.

Berlin se obavezao da će 2013. dovesti deficit ispod traženog nivoa, a rezultati su naglasili sve veći jaz između budućnosti Njemačke i krizom pogođenih zemalja eurozone.

Međutim, Kampeter je ukazao da je njemačka prognoza za 2012. tmurnija, usljed toga što se predviđa sporiji privredni rast, dok se očekuje da će budžetski deficit dostići 26,1 milijardu eura.

Jučer objavljeni zvanični podaci pokazali su da je Njemačka 2011. ostvarila privredni rast od tri posto, ali je dužnička kriza dovela do toga da je rast u posljednjim mjesecima prošle godine gotovo stagnirao.