biznis
0

Njemačka predlaže da svi u eurozoni uvedu kasnije penzionisanje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka vlada priprema prijedlog za jačanje konkurentnosti u eurozoni, koji, među inim, uključuje produženje radnog vijeka i odlazak u penziju sa 67 godina života te fiskalno usklađivanje.

Njemački nedjeljnik Spiegel je objavio da Berlin priprema prijedlog "pakta o konkurentnosti" koji namjerava podastrijeti svojim partnerima u eurozoni. Plan uključuje i kasniji odlazak u penziju u svim zemljama eurozone.

Trenutno je jedino Njemačka uvela dulji zakonski rok za penzionisanje od 67. godine, u većini članica eurozone u penziju se odlazi sa 65 godina, a u Francuskoj sa 62 godine.

Njemačka traži ujednačavanje kako bi se smanjili pritisci na budžete, koji su opterećeni zbog teške dužničke krize. Osim usklađivanja u pogledu odlaska u penziju, Njemačka također traži uvođenje budžetske ravnoteže kao ustavne obaveze.

Najmoćnije evropska ekonomija želi pomoći ostalim članicama eurozone ali pod uslovom socijalne i fiskalne harmonizacije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, kako prenosi Hina, izjavila je u Davosu da se "ne može imati jedinstvena valuta s potpuno različitim socijalnim sistemima" te da najveću prijetnju Evropi predstavlja velika zaduženost.

"Dugovi su najveća prijetnja prosperitetu našeg kontinenta i stoga se protiv toga moramo odlučno boriti", rekla je Merkel dodajući kako je nužno da zemlje članice povećaju svoju konkurentnost.

"Solidarnost je za mene samo jedna strana medalje. Solidarnost je važna, mi smo je pokazali, ali ona mora ići zajedno sa stabilnošću i većom konkuretnošću", rekla je Merkel.

Njemačka je zaustavila rast plaća i povećala dob za odlazak u penziju i sada želi da to učine i ostale zemlje članice. Berlin smatra da nije korektno da one zemlje koje su provele reforme moraju pomagati onima koje su to propustile učiniti.

Evropsku uniju uskoro očekuju važne odluke koje trebaju poduprijeti stabilnost zajedničke valute. To će biti na dnevnom redu na summitu 24. i 25. marta, a ne isključuje se mogućnost da se prije tog redovnog summita, čelnici okupe i na vanrednom summitu početkom marta.