biznis
0

Njemačka od "Nokie" traži povrat 41 milion eura subvencija

FENA
Savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija zatražila je u srijedu od finske tvrtke Nokia povrat 41 miliona eura subvencija zbog navodnog neispunjavanja obaveza iz ugovora o subvencijama, a državno odvjetništvo je pokrenulo i istragu protiv finske tvrtke zbog sumnje u manipulaciju javnim sredstvima.

"Nokia nije ispunila obaveze iz ugovora o subvencijama koje se tiču broja novootvorenih radnih mjesta", stoji u saopćenju pokrajinskog ministarstva gospodarstva u Duesseldorfu.

Prema istrazi koju je ministarstvo pokrenulo odmah nakon što je Nokia sredinom prošlog mjeseca najavila zatvaranje jedinog pogona u Njemačkoj, finski proizvođač mobitela se od 2002. nije držao brojke od 2680 radnih mjesta s punim radnim vremenom, što je bio uvjet za primanje državnih subvencija.

"Od 2002. broj stalno zaposlenih u Nokijinom pogonu u Bochumu bio je uvijek manji od dogovorenog", stoji u saopćenju ministarstva.

Bohumsko državno odvjetništvo potvrdilo je da je pokrenulo istragu protiv uprave Nokije zbog sumnje u počinjeno kazneno djelo prijevare.

Uprava Nokije je izrazila čuđenje reakcijom iz Duesseldorfa te je najavila da neće vratiti subencijska sredstva jer je Nokia, kako je saopćeno, ispunila sve obaveze iz subvencijskog ugovora.

"Mi smo u pogon u Bochumu investirali i više nego što smo to bili dužni učiniti po ugovoru", saopćila je uprava Nokije.

Nokia je iz evropskih i njemačkih fondova za pogon u Bochumu primila ukupno 61 milion eura subvencija.

Nokia će sredinom godine zatvoriti pogon u Bochumu, čime će 2300 radnika ostati bez posla. Proizvodnja mobitela bit će prebačena u rumunski Cluj, gdje je već započela gradnja novog pogona.

Iznenadna vijest o zatvaranju bohumskog pogona i spekulacije o zloupotrebi subvencija, prenosi Hina, izazvale su oštre proteste njemačke javnosti, a u posljednjih nekoliko sedmica održan je i niz protesta solidarnosti s djelatnicima Nokije u Njemačkoj.