biznis
0

Njemačka i dalje treba njegovatelje iz BiH

Klix.ba
Detalj sa sastanka
Detalj sa sastanka
U prostorijama Agencije za rad i zapošljavanje BiH održan je radni sastanak sa delegacijom Savezne agencije za zapošljavanje SR Njemačke o temi Analiza dosadašnjeg rada i nastavak saradnje na implementaciji Dogovora o posredovanju radnika iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačku na poslove njegovatelja.

Na sastanku je iskazano obostrano zadovoljstvo implementacijom Dogovora te je Agencija za rad i zapošljavanje BiH dobila priznanje za efikasan rad. Budući da na tržištu rada SR Njemačke još uvijek nedostaje veliki broj njegovatelja, dogovoreno je da se implementacija Dogovora nastavi tako da se kandidati mogu prijavljivati putem Javnog poziva ili putem programa za zapošljavanje kod poznatog poslodavca. Također su potvrđeni dogovoreni uslovi novog javnog poziva, koji će, za razliku od prošloga, biti konstantno otvoren i neće sadržati ograničenje broja radnika koji mogu otići na rad u SR Njemačku.

Predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH su informisali njemačku delegaciju da je novi javni poziv već kreiran u saradnji sa svim zavodima za zapošljavanje, te da će sutra biti objavljen, kako na web-stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, tako i na za to predviđenim prostorima sva tri zavoda za zapošljavanje, odnosno u kantonalnim službama zapošljavanja.