biznis
0

Njemačka fondacija zapošljava Srebreničane

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Zahvaljujući akciji njemačke fondacije "Krila nade", kroz projekt "Pomoć za samopomoć", početkom marta posao je dobilo pet mladih Srebreničana.

Pet kandidata imaju priliku da završe jednogodišnju obuku kod poslodavaca na području Srebrenice, a izabrani su na osnovu evidencije Centra za socijalni rad u ovom gradu koji je dugogodišnji partner ove njemačke fondacije.

’’Mi nastojimo svake godine da određen broj osoba uključimo putem ove fondacije, radi osposobljavanja i zapošljavanja i to smo činili u proteklih pet godina. Neki su po isteku tog osposobljavanja bili primljeni u stalni radni odnos, izjavio je Novak Simić, direktor Centra za socijalni rad Srebrenica.

Među kandidatima koji su od ovog mjeseca počeli sa obukom je i majka troje djece Branka Milanović. Kaže da joj ovaj projekt dosta znači jer je dosad bezuspješno pokušavala da pronađe zaposlenje. Sada radi kao pomoćna kuharica i nada se stalnom zaposlenju.

Poslodavcima, koji su primili kandidate na obuku, doznačava se mjesečna naknada u iznosu od 200 eura. Zauzvrat, poslodavci su dužni prijaviti radnika i plaćati doprinose.

Centar za socijalni rad vršio je odabir na osnovu evidencije materijalnog stanja korisnika, vodeći računa da priliku za obuku dobiju najsiromašniji Srebreničani.