SAD
0

Nizu dnevnih listova prijeti gašenje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novinska industrija u SAD-u posljednjih nekoliko sedmica ušla je u novo razdoblje pada, s odlaskom u stečaj ili najavom stečaja više velikih izdavača, te s prestankom izlaženja nekih novina ili njihovim prelaskom isključivo na internetska izdanja.

The Philadelphia Newspapers LLC, izdavač Philadelphia Inquirera i drugih listova prijavio je stečaj, kao i lanac regionalnih listova Journal Register.

Dnevni list The Rocky Mountain News iz Denvera prestao je s izlaženjem nakon 150 godina, dok Seattle Post Intelligencer u vlasništvu Hearsta, čeka ista sudbina ili samo online izdavanje, navodi u utorak sedmičnik Time u osvrtu na svojoj internetskoj stranici.

Hearst je najavio da će zatvoriti i The San Francisco Chronicle ako ne uspije s velikim rezovima u listu. Posljednje glasine u tvrtki govore o otpuštanju polovice novinara, no ni to možda neće biti dovoljno da se osigura profitabilnost.

Analitička tvrtka "24/7 Wall St.", čiji je suosnivač Douglas McIntyre autor članka u Timeu, načinila je popis deset velikih američkih dnevnih listova koji će se vjerojatno zatvoriti ili prestati s tiskanjem i migrirati na internet.

Listovi su odabrani na temelju finansijske snage njihovih izdavačkih kompanija, količini izravne konkurencije s kojom su suočeni na svojim tržištima, te industrijskim informacijama o njihovim gubicima.

Kako pokazuje ta analiza, moguće je da osam od 50 najvećih dnevnih listova u SAD-u prestane s izlaženjem u idućih 18 mjeseci, svi iz velikih gradova.

Na tom su popisu The Philadelphia Daily News, tabloid s tiražom od 100.000 primjeraka i oštrim padom prihoda od oglašivača. Njegov izdavač The Philadelphia Newspapers LLC. već je u stečaju.

Drugi je The Minneapolis Star Tribune s nakladom od 300.000 koji je također u stečaju. List je 2008. zaradio 26 milijuna dolara, oko polovicu manje nego 2007., a ove se godine predviđaju daljnji gubici s padom prihoda od oglašivača. Opstanak mu donosi samo propast suparničkog lista St. Paul Pioneer Press.

The Miami Herald, s nakladom oko 220.000 u vlasništvu je izdavačke tvrtke McClatchy, koja bi mogla biti iduća u redu za stečaj, navodi "24/7 Wall St.".

List je u decembru stavljen u prodaju, ali nije bilo interesa. Oglašivačka djelatnost lista teško je pogođena krizom na tržištu nekretina na Floridi, no online verzija lista već je dobro čitana u području Miamija, u Latinskoj Americi i na Karibima, a list priprema i internetsko izdanje na španskom jeziku.

The Detroit News jedan je od dva dnevna lista u gradu teško pogođenom gospodarskim opadanjem, sa slabijim izgledima za opstanak od konkurenta Detroit Free Press.

The Boston Globe, prema nekoliko izračuna, gubi milijun dolara sedmično. Jedna investicijska banka nedavno je vrijednost lista procijenila na 20 milijuna dolara. Boston.com, online izdanje lista, vjerojatno je jedino što će ostati, navodi se u analizi.

The San Francisco Chronicle prošle je godine izgubio 70 milijuna dolara, a izdavač Hearst već je odredio sredinu 2009. kao krajnji rok za zatvaranje lista, nakon čega bi mogla ostati samo online verzija.

The Chicago Sun Times manji je od dva lista u "Drugom gradu", kako se još naziva Chicago, i nema izgleda u ogledu s The Chicago Tribuneom. Dionica njegovog izdavača Sun-Times Media Group pala je na tri centa.

NY Daily News jedan je od nekoliko velikih listova koji se bore za nakladu i oglašivače na području New Yorka. Vlasnik lista milijarder Mort Zuckerman teško da može podnijeti predviđeni gubitak lista od 60 do 70 milijuna dolara, ocjenjuje se u analizi.

The Fort Worth Star Telegram, s tiražom od 200.000 još je jedan od velikih dnevnika koji se bore s većim listovima na svom širem području, pri čemu gubi bitku sa suparničkim The Dallas Morning News, s nakladom od oko 350.000.

Posljednji list na popisu je The Cleveland Plain Dealer, na jednom od gospodarski najslabijih tržišta u SAD-u. Njegov izdavač Advance Publications već je prijetio zatvaranjem lista, ali su zaposleni pristali na dovoljno ustupaka da se nastavi s izlaženjem.

Analitičari iz "24/7 Wall St." procjenjuju, prenosi Hina, da će list biti zatvoren ili prijeći samo na digitalno izdanje do kraja iduće godine.