HT Mostar
0

Ništa od imenovanja Prlića za direktora

SRNA
Skupština HT-a Mostar danas nije usvojila izmjene i dopune Statuta ovog preduzeća, čime bi se stvorili uslovi da se za direktora imenuje Stipe Prlić nakon višemjesečne blokade - javlja dopisnik Srne.

Predložena odluka nije usvojena jer nije dobila dvotrećinsku podršku dioničara.

Mostarsko preduzeće je skoro godinu dana u svojevrsnoj blokadi zbog neimenovanja direktora.

Troje članova Nadzornog odbora već nekoliko puta je blokiralo imenovanje Stipe Prlića vodeći se instrukcijama HDZ-a BiH, stranke koja smatra da konkurs za izbor direktora treba poništiti, jer je napravljen tako da se na njega može prijaviti samo Prlić. 

Prlić, koji je bio dosadašnji direktor, izabran je na konkursu za direktora, a bio je jedini kandidat. Za njegovo imenovanje zeleno svjetlo dala je i Vlada Federacije, kao većinski vlasnik. 

U federalnoj Vladi Srni je rečeno da su jedino rješenje za trenutnu situaciju vidjeli u promjeni Statuta kojim bi se omogućilo da natpolovična većina članova Nadzornog odbora bude dovoljna za potvrđivanje Prlića za direktora, jer od smjene troje članova nema ništa, upravo zbog snage koju HDZ BiH ima u Vladi.

Dosadašnji Statut predviđa da se za usvajanje svake odluke, pa tako i one o Prliću, osiguraju glasovi devet od ukupno 11 članova Nadzornog odbora. Međutim, dosadašnje protivljenje troje članova dovelo je do višemjesečne blokade u imenovanju. 
Novo rješenje, koje danas nije dobilo podršku, predviđalo je natpolovičnu većinu u glasanju u Nadzornom odboru da bi se jednostavno zaobišli glasovi troje članova.

Predsjedništvo sindikata HT-a Mostar prije nekoliko dana optužilo je Vladu Federacije BiH da ne iskazuje potreban stepen zakonske odgovornosti jer skoro godinu dana toleriše da ova kompanija funkcioniše bez direktora.