biznis
0

Nijemci kupuju "Telekom Srbija"

SRNA
Državni paket akcija u Telekomu Srbija biće prodat na tenderu u oktobru ove godine po početnoj cijeni od milijardu eura, piše beogradski nedjeljnik NIN.

List tvrdi da je državni vrh Srbije donio ovakvu odluku poslije pregovora sa najozbiljnijim kupcem Deutsche Telekomom, koji preko grčkog Otea, čiji je suvlasnik, već posjeduje 20 posto akcija srpskog operatera.

Načelan dogovor o prodaji putem tendera na jesen konačno je potvrđen proslije sedmice tokom posjete predsjednika Srbije Borisa Tadića Berlinu. 

Iako početna cijena nije utvrđena, kao ni tačan procenat državnog paketa akcija koji će se prodavati, kao najvjerovatnija pominje se prodaja 30 posto plus jedna akcija po početnoj cijeni od milijardu eura. 

Toliko Deutsche Telekomu treba da dođu do većinskog paketa. To, dalje, znači i u Telekomu Srpske i crnogorskom M:telu, čiji je vlasnik Telekom Srbija, piše list.

Deutsche Telekom kao suvlasnik u Telekomu Srbija ima pravo preče kupovine, zbog čega je dogovor sa Nijemcima neminovan. 

NIN piše da su ovim dogovorom završeni dugi pregovori, tokom kojih se kao moguća opcija spominjala i prodaja direktnom pogodbom bez tendera, s obzirom na to da pravo preče kupovine njemačkog partnera odvraća druge kupce i na javnom nadmetanju. 
Od direktne pogodbe se ipak odustalo, jer bi za to bio potreban ili međudržavni sporazum (kao za Naftnu industriju Srbije) ili neka vrsta leks specijalisa, navodi beogradski nedjeljnik.