USK
0

Nije uplaćen ni fening poticaja proizvođačima mlijeka

FENA
Proizvođači mlijeka u Unsko-sanskom kantonu (USK) danas su održali još jedan sastanak s predstavnicima nadležnih organa vlasti USK-a i FBiH da bi se našla rješenja za njihove probleme.

Najviše riječi je bilo o smanjenju otkupne cijene mlijeka, koja je proizvođače dovela u neodrživu poziciju te kašnjenju poticajnih mjera.

Rješenja za probleme proizvođača mlijeka još nema, iako iz nadležnih institucija najavljuju da su u toku aktivnosti u vezi s tim.

Sastanak u federalnom resornom ministarstvu prije dva dana nije rezultirao ničim konkretnim, međutim, u ovom ministarstvu tvrde da će učiniti sve da do protesta najavljenih za kraj mjeseca ne dođe.

U Udruženju proizvođača mlijeka odlučni su da će, ukoliko se ne riješe njihovi zahtjevi, prvenstveno ako se ne poveća otkupna cijena mlijeka, održati proteste ispred kantonalnih i federalnih institucija vlasti.

Posebno su ogorčeni na Vladu USK-a, jer do danas im nije isplaćen ni fening poticaja. Iz resornog kantonalnog ministarstva najavljuju da će se od naredne sedmice početi isplate premija za mlijeko.

U ponedjeljak 18. augusta, kako je rečeno, bit će održan još jedan sastanak u Federalnom ministarstvu poljoprivrede na kojem će se insistirati na utvrđivanju proizvodne cijene mlijeka na farmi te određivanju minimalne otkupne cijene.

A za 19. august u Bihaću je najavljen sastanak svih proizvođača mlijeka, odnosno Asocijacije proizvođača mlijeka Federacije BiH, nakon kojeg će se znati da li će biti protesta ili ne.