Međunarodni dan mladih
0

Nezaposlenost mladih u BiH četiri puta veća od EU

FENA
Svijet 12. augusta proslavlja Međunarodni dan mladih. U Bosni i Hercegovini proslava je zasjenjena zabrinjavajućim činjenicama.

Prema anketi o radnoj snazi 2007., nezaposlenost mladih u BiH je 58 posto i jedna je od najvećih u regionu.

Prema nedavno završenoj studiji o pravima mladih koju je provela državna komisija, nezaposlenost mladih u BiH je četiri puta veća od EU. Kako je ovo istraživanje pokazalo, pitanje nezaposlenosti mladih je kompleksno ima mnoštvo razloga. Primjerice, obrazovni sistem nije usklađen s predviđenim potrebama tržišta rada i ne uključuje profesionalnu orijentaciju i pomoć u razvoju karijere za studente.

Sredina koja ne podstiče poduzetništvo, također, predstavlja dodatnu prepreku za mlade ljude dok složena struktura obrazovnog sistema uvećava kulturnu i etničku izoliranost mladih i onemogućava ih u vođenju prosperitetnog društvenog života.

Spomenuta pitanja utječu i na ponašanje mladih u drugim segmentima, poput odnosa spram politike i migracije. Mnogi se mladi ljudi ustežu politički djelovati a samo pet posto je politički aktivno u društvu, uz osjećaj da je njihov utjecaj ionako zanemariv.

Kretanja mladih unutar zemlje i u inostranstvu su ograničena, dok je od izvještaja UNDP-a Glas tihe većine, iz 2007, 62 posto mladih iskazalo želju da napusti zemlju ukoliko bi im se pružila prilika.

Očigledno, posljedice zanemarivanja gorućih pitanja koja tište mlade ljude predstavljaju osnovni razlog za njihovu apatiju, želju za odlaskom i moguće socijalne nemire.

Agencije Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini prepoznaju odgovornost svih društvenih aktera i institucija da unaprijede uvjete i mogućnosti za mlade ljude i spremne su u tome pomoći.

UN-ove agencije u Bosni i Hercegovini rade s mladim ljudima na različite načine u nastojanju da ih uključe u procese razvoja i pozitivne promjene, u saradnji sa svim nivoima vlasti, organizacijama građana i poslovnim sektorom.

Aktivnosti agencija UN-a su posebno fokusirane na unapređenje svijesti mladih u vezi s pitanjima reproduktivnog zdravlja i HIV/AIDS-a, podsticanja zapošljavanja, neformalnog obrazovanja te aktivnog građanskog djelovanja.

Agencije Ujedinjenih naroda u Bosni Hercegovini žele prilikom Međunarodnog dana mladih istaknuti njihovu predanost da nastave raditi s mladima i za mlade u Bosni i Hercegovini, priznavajući ih kao jednu od najvećih vrijednosti koju ova zemlja ima, saopćeno je.