Slučaj za tužilaštvo
0

Nezakonita prodaja Razvojne banke i imovine "Jahorine"

FENA
Komisija za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama RS-a proslijedit će Specijalnom tužilaštvu RS-a izvještaje o provedenoj reviziji privatizacije u Razvojnoj banci Banja Luka i Šumskom gazdinstvu "Jahorina" zbog osnova sumnje u neregularnost prilikom prodaje.

Komisija je utvrdila i da je u vezi s pitanjem privatizacije Privredne banke Doboj napravljen propust jer nije urađena procjena vrijednosti državnog kapitala prije prodaje.

Kada je u pitanju prodaja Razvojne banke Banja Luka, predsjednik Komisije Borislav Bijelić pojasnio je na pres-konferenciji da prodavac, tadašnje Ministarstvo finansija, odnosno Vlada RS-a, u postupku pripreme i prodaje državnog kapitala nije poštovao zakonom propisane postupke i procedure.

"Državni kapital u toj banci je prodat za 4,1 milion KM, pri čemu je Komisija izrazila osnov sumnje da pri odabiru nije izabran najpovoljniji ponuđač“, pojasnio je Bijelić dodajući da je utvrđeno da je kupac Majkl Đorđević uime Banke jugoistočne Evrope "bio posebno privilegovan, odnosno da su mu omogućene dodatne pogodnosti čime su diskriminirani ostali učesnici u prodaji“.

Jedna od tih pogodnosti odnosi se na uplatu postignute kupoprodajne cijene, rekao je Bijelić pojasnivši da prema jednoj od odredbi ugovora, kupac za 80 posto državnog kapitala plaća 1.600.000 KM, a da za preostalih 20 posto kapitala ima obavezu platiti 2,5 miliona KM nakon dvije godine od prodaje.

"Komisija za reviziju privatizacije nije našla trag o uplati iznosa za tih preostalih 20 posto državnog kapitala, a izrazila je i osnov sumnje za realitet vezan za stvarnu uplatu 1,6 miliona KM, jer su kasnije rađene vrlo sumnjive transakcije, ali to će biti stvar istražnih organa“, rekao je Bijelić.

Prilikom prodaje ove banke, također, nije izvršena procjena vrijednosti državnog kapitala, a Komisija je angažiranjem revizorske kuće utvrdila da je ta vrijednost bila 13.872.000 KM. Zbog svih sumnji da je prilkom prodaje došlo do štete po javni interes RS-a ovaj predmet će biti dostavljen nadležnom organu na postupanje.

Komisija za reviziju privatizacije izrazila je sumnju i da je jedan dio imovine Šumskog gazdinstva "Jahorina" s Pala, koja se nalazi izvan RS-a, odnosno u Hrvatskoj, prodat protivzakonito, čime je nastala šteta za budžet RS-a i ovaj predmet će biti dostavljen nadležnim organima.

Nije mogao reći kolika je vrijednost prodate imovine jer je to moguće utvrditi tek u eventualnom sudskom procesu.

Bijelić je pojasnio da je državni kapital Privredne banke Doboj prodat Slobodanu i Miri Pavlović za 500.000 KM, a da nije izvršena procjena vrijednosti kapitala.

"Komisija je angažirala revizorsku kuću koja je utvrdila da je zaključno sa stanjem od 31.decembra 2001. vrijednost kapitala bila 5.860.000 KM“, rekao je Bijelić i naveo da prodavac, tadašnje Ministarstvo finansija, odnosno Vlada RS-a, nisu u potpunosti ispoštovali propise koji reguliraju pripremu i prodaju državnog kapitala, ali da je tehnika prodaje provedena u skladu sa zakonskim pravilima jer je među sedam kupaca izabran najpovoljniji ponuđač.

"Stoga Komisija u startu nije imala osnov sumnje da izrazi nastanak štete ili neke nezakonite radnje“, zaključio je predsjednik Komisije za reviziju privatizacije državnog kapitala u RS-u.