Ekonomsko-socijalno vijeće
0

Nezadovoljstvo mjerama za ublažavanje krize

FENA
Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH nije zadovoljno brzinom i efikasnošću ostvarenja mjera za ublažavanje globalne krize utvrđenih Operativnim planom za implementaciju Socijalnog sporazuma.

ESV je danas na sjednici u Sarajevu zaključilo da praćenje učinka tih mjera, usmjeranih ka poboljšanju poslovnog ambijenta i jačanju efikasnosti institucija, treba biti kontinuirana aktivnost.

Predsjedavajući ESV Božidar Matić kazao je da je osnovna karakteristika izvještaja o provedbi tih mjera da u januaru i februaru skoro ništa nije realizovano, a nekim mjerama rok je pomjeren za maj i juni. Tu je osnovni problem, dodao je Matić, što većina ovih mjera nije u nadležnosti samo Vlade FBiH.

On je dodao da je program za ublažavanje globalne krize cjelovit i da su njegove stavke prepoznate.

"U programu skoro da nema ništa da je zaboravljeno i sada ostaje pitanje djelovanja", rekao je Matić.

Vlada FBiH je, prema njegovim riječima, preopterećena očekivanjima, a njen fiskalni kapacitet je 19 posto od ukupnog fiskalnog kapaciteta u BiH, pa se od Vlade ne može očekivati da riješi sve probleme.

„Zbir kantona ima daleko veći fiskalni kapacitet i tu se mora napraviti koordinacija što je veoma teško, a rješenje je da odgovornost bude proporcionalna količini javnih prihoda koja se ubiru“, kazao je Matić.

Premijer Federacije Nedžad Branković je rekao da je skoro trećina mjera realizovana ili je u fazi realizacije u dijelu parlamentarne procedure.

„Obzirom na naš ukupan ambijent podrške reformama i teškom dogovaranju u Federaciji nisam pretjerano zadovoljan, ali treba reći da smo napravili neki pomak. Nadam se da će i pregovori koje vodimo sa MMF-om ubrzati ostatak realizacije planiranih mjera", rekao je Branković.

Trenutno se radi na inoviranju dinamike realizacije tih mjera i Branković je dodao da se nada da će i strukture političke vlasti i zakonadavne i izvršne i svi ostali nivoi u FBiH ozbiljno pristupiti realizaciji preostalih mjera.

ESV je razmatralo analizu stanja u srednjem obrazovanju s prijedlogom mjera za usklađivanje obrazovanja s potrebama privrede. Ukazano je na razuđenu nadležnost u ovoj oblasti, te na potrebu jačanja federalne nadležnosti. Morat će se, kako je rečeno tokom diskusije, tražiti rješenja koja će producirati znanje, a ne samo papire, stimulisati mobilnst radne snage i uvođenja odgovarajućih standarda u nastavne procese.

ESV je iskazalo podršku inicijativi Grupacije iz građevinarstva i metalske industrije da se intenzivira nastavak aktivnosti na infrastrukturnim projektima, posebno u domenu gradnje cesta.