Sindikat Arcelor Mittal Zenica
0

Nezadovoljni ponuđenom cijenom rada

FENA
Predsjednik Sindikata Arcelor Mittal Zenica Islam Imamović izjavio je danas na pres-konferenciji da su pregovori predstavnika Sindikata i Uprave te kompanije o povećanju cijene rada propali zbog neprihvatljive ponude od «nekompetentnog pregovaračkog tima».

«Poslovodstvu smo blagovremeno dostavili prijedlog Anexa II kolektivnog ugovora s osnovnim argumentima za povećanje cijene rada u preduzeću. Naš prvi prijedlog je bio da se cijena satnice s 2,25 poveća na 3,50 KM, a tokom pregovora smo napravili ustupak i naš zahtjev smanjili na 2,90 KM. Međutim, predstavnici uprave nisu željeli ponuditi više od 2,40 KM, nakon čega smo prekinuli pregovore», izjavio je Imamović.

Osnovni argumenti na kojim Sindikat temelji svoj prijedlog cijene rada je povoljna finansijska situacija u preduzeću koja se ogleda u velikom povećanju proizvodnje i prodaje, produktivnosti rada, pokretanju integralne proizvodnje čelika i konstantnom rastu cijena gotovih proizvoda iz asortimana Arcelor Mittal Zenica.

«Prema nama dostupnim podacima u kompaniji je prošle godine proizvedeno 533.000 metričkih tona tečnog čelika, Valjaonice su proizvele 550.000 metričkih tona gotovih proizvoda, a prodaja je iznosila 568.000 metričkih tona gotovih proizvoda. Preduzeće je lani ostvarilo prihod od 578 miliona KM uz profit od 64 miliona KM. Zato smatramo da naš prijedlog osim što je opravdan neće ugroziti finansijsku stabillnost kompanije. Prijedlog uprave da se plaća NK i KS radnika poveća za 32, a VS radnika za 47 KM za Sindikat je neprihvatljiv», kaže Imamović.

Glavni odbor Sindikata zatražio je od radnika da se izjasne o prijedlogu poslovodstva, nakon čega će Sindikat odrediti smjernice za daljnje djelovanje.

Članovi Glavnog odbora Sindikata Arcelor Mittal Zenice također su kazali da je poslovodstvo kompanije podnijelo tužbu protiv Sindikata za naknadu štete za prošlogodišnje održavanje štrajka i to u iznosu od 780.000 KM.