SAD
0

Newsweek stavljen na prodaju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Newsweek, američki sedmični magazin, teško pogođen internetom i recesijom, stavio je na prodaju njegov vlasnik, kompanija Washington Post, objavio je u srijedu izdavač novina.

Ugledne novine kupile su magazin u 1961., ali su saopćile da ih je niz teških gubitaka u posljednjim godinama prisilio da traže kupca za magazin koji je decenijama smatran najboljim sedmičnim izvorom vijesti u SAD-u, prenosi DPA.

"Gubici Newsweeka u periodu 2007-2009. godine nezabilježeni su dosad. Uprkos herojskim nsporima dijela menadžmenta i osoblja Newsweeka, očekujemo da on nastavi gubiti novac i u 2010. godini. Svi istražujemo sve opcije rješenja problema. U trenutnoj klimi, možda bi bilo bolje da potražimo takvo rješenje ", navodi u izjavi za javnost predsjedavajući Washington Posta Donald E. Graham.

Prošle je godine kompanija smanjila svoj garantovani tiraž na 1,5 miliona novina s ranijih 2,6 miliona i počela je s rezovima radnih mjesta.

Sudeći po finansijskom odjelu Washington Posta, magazin je prošle godine izgubio 29,3 miliona dolara dok su prihodi opali za 27 posto na 184,2 miliona dolara.