Kredit Razvojne banke FBiH
0

FOTO / Odobreno šest miliona KM, Krivaja konačno stala na noge

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predstavnici Federalnog zavoda za zapošljavanje i Razvojne banke FBiH potpisali su danas Ugovor o implementaciji kredita namijenjenog preduzeću Krivaja iz Zavidovića.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Kenan Rešo, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje, na konferenciji za medije je kazao kako su sredstva u iznosu od šest miliona KM namijenjena za neometano obavljanje proizvodnog procesa radi zadržavanja postojeće zaposlenosti u Krivaji.

"Mislim da smo stvorili dobar program za privredu ovog kantona, ali i za preduzeće Krivaja. Inače, ovo je prva faza pomoći ovom preduzeću. Planirano je još milion i po KM bespovratnih sredstava za uvezivanje staža radnicima. Na ovaj način dali smo Krivaji šansu da stane na noge", kazao je Rešo.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Generalni direktor Krivaje Suad Džindo, je istakao kako su, zahvaljujući programu Federalne Vlade, pokrenuli proces proizvodnje u preduzeću te da sada zapošljavaju 1.053 radnika.

"Danas možemo reći da smo ispunili uvjete da nastavimo taj program, odnosno počnemo normalno raditi i proizvoditi repromaterijal. Dobra vijest je i da su se u Krivaju vratili kupci koji žele naše proizvode i to je dokaz da imamo potreban kvalitet", naglasio je Džindo.

Iako je bilo burnih razgovora, premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić je istakao kako mu je drago što su se u konačnici dogovorili.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
"Svjestan sam da nismo okončali postupak spašavanja Krivaje, ali isto tako moram reći da nikad nismo bili bliži. Mislim da je ovo jedan od putokaza kojim trebamo ići dalje. Ovim smo i pokazali kako stečaj ne mora biti likvidacija, nego nova prilika za spašavanje jednog giganta poput ovog preduzeća", zaključio je Nikšić.