biznis
0

FOTO / Lutriji BiH dodijeljen certifikat međunarodnog standarda ISO/IEC 27001:2005

Klix.ba
Lutriji Bosne i Hercegovine dodijeljen je certifikat međunarodnog standarda ISO/IEC 27001:2005 - Sistem menadžmenta sigurnošću informacija (ISMS).

Primjena ovog međunarodnog standarda će pomoći Lutriji BiH da na sistemski način, prema međunarodnim okvirima, ugradi mehanizme, koji će obezbijediti provođenje svoje osnovne djelatnosti, smanjiti poslovne rizike, poboljšati upravljanje rizicima, kao i ostvarivanje kontinuiranih poboljšanja u svakodnevnom poslovanju.

Generalni direktor Lutrije BiH Edhem Pašukan kazao je da je Lutrija BiH u ovom procesu odgovorila veoma visokim i značajnim zahtjevima, te da certifikacija predstavlja veliki korak u Lutriji BiH i vrijednost kojom se dokazuje uspjeh i trajno opredjeljenje koje podrazumijeva profesionalno pružanje usluga.

"Zaposleni u Lutriji BiH shvatili su ozbiljnost i potrebu standardizacije, te svesrdno podržali i svojim aktivnostima doprinijeli da danas možemo sa ponosom istaći kako Lutrija BiH zadovoljava i posjeduje usklađenost sa svim onim što zahtjevaju ovakvi standardi. Cilj za budućnost je građenje kompanije koja će biti dobar partner lutrijama iz Evrope", kazao je Pašukan.

Sljedeća etapa je ispunjavanje uslova za dobijanje standarda WLA, certifikata svjetske lutrijske asocijacije koja daje garanciju da određena lutrijska organizacija ispunjava sve tehničko-tehnološke pretpostavke za siguran i odgovoran rad u igrama na sreću, kao i za učešće u međunarodnim igrama na prostoru Evrope.

Govoreći o stanju na tržištu BiH u ovoj oblasti, direktor firme Consalta Mahir Boloban, je kazao da postoji oko 1.500 izdatih međunarodnih certifikata iz različitih oblasti, ali da je u oblasti informacione sigurnosti, biznis kontinuiteta i upravljanja poslovnim rizicima, izdato svega pet certifikata.

"Smatram da je to privilegija lidera u industriji i najodvažnijih i upravo su te firme jedine koje trenutno imaju takve certifikate. Lutrija BiH se pridružila toj porodici i trenutno je lider na tržištu BiH iz lutrijske oblasti čime je demostrirala na međunarodnom nivou opredjeljenost zaštiti podataka, igara, imovine klijenata i svoje imovine“, dodao je Boloban.

Zamjenik direktora Instituta za standardizaciju BiH Sead Bekić naglasio je da se uvođenjem međunarodnih standarda postiže kvalitet i sigurnost u poslovanju. Institut za standardizaciju BiH dosad je usvojio više od 25.000 međunardonih standarda, a izdato je pedesetak "izvornih" standarda koji su uglavnom vezani za bilje koje je specifično za BiH.

Direktoru Lutrije BiH certifikat je uručio voditelj predstavništva neovisne certifkacijske kuće TUV NORD u BiH Boris Rukavina, koji je pojasnio da je certifikacijski audit trajao pet dana od strane međunarodnih auditora, u okviru kojega je provjeren kompletan proces poslovanja Lutrije BiH, navodi se u saopćenju za javnost.