biznis
0

Bh. firme i dalje zainteresirane za libijsko tržište

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Iako libijske firme još uvijek duguju bosanskohercegovačkim kompanijama za izvršene poslove u Libiji oko 97 miliona eura, bh. kompanije neće odustati od ovog tržišta. To je bila tema današnjeg sastanka u Vanjskotrgovinskoj komori BiH između predstavnika bosanskohercegovačkih i libijskih firmi.

Sastanak je nastavak kontinuiranih aktivnosti Vanjskotrgovinske komore BiH, Ministarstva vanjskih poslova - Odsjeka za ekonomsku diplomaciju i Ambasade BiH u Tripoliju na povratku bh. firmi na libijsko tržište, koje je za njih vrlo interesantno i atraktivno, kazao je zamjenik šefa Odsjeka za ekonomsku diplomatiju i savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova Mirza Pašić.

"Da bi se bh. firme vratile na libijsko tržište, treba riješiti određene probleme i pitanja među kojima se ističu dva: sigurnosna situacija u Libiji i rješavanje spornih dugova libijskih firmi prema bh. firmama“, pojasnio je Pašić.

Prema njegovim riječima, jedan od tih pravaca je otvaranje pregovora sa libijskim vlastima o dugovanjima bosanskohercegovačkim preduzećima koja su u vrijeme vladavine Muamera Gadafija, odnosno do prije libijske revolucije, poslovale na libijskom tržištu.

"Ohrabreni smo diplomatskom notom koju je libijska vlada uputila našoj ambasadi u Tripoliju u kojoj poziva bh. firme da se vrate u Libiju. Mi mislimo da je sad pravi trenutak da se otvori i pitanje rješavanja dugova libijskih firmi prema bh. firmama“, istakao je Pašić.

On je dodao da treba ići u pravcu unapređenja bilateralnih ekonomskih odnosa u smislu realizovanja posjeta na visokom nivou, ali istovremeno tražiti i nova tržišta za bh. preduzeća koja su izgubila poslove u Libiji.

Generalni direktor jedne bh. firme koja trenutno posluje u Libiji Adnan Ibišević izjavio je da je njegova firma jedna od svega dvije koje se ni tokom sukoba i vojne intervencije nisu povukle iz Libije.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Libija je prilika za sve naše firme. To je prilika koju ne bismo trebali ispustiti. Što se tiče sigurnosne situacije, možda smo mi subjektivni po tom pitanju, jer smo sve vrijeme bili u toj zemlji, ali nemamo sigurnosnih problema. Radimo u industriji nafte i gasa, a to je primarna grana u Libiji, i vjerovatno je nešto uređenija nego druge grane gdje rade naše kolege“, pojasnio je Ibišević.

Dodao je da je njegova firma protekle godine ugovorila 20 miliona eura novih poslova u Libiji.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić rekao kako se o iznosu dugovanja libijskih prema bh. firmama ne može s preciznošću govoriti. "Radi se o oko 97 miliona eura, međutim, nisu nikada sve firme dostavile kompletno svoja potraživanja“, rekao je Bojić.

Prema njegovim riječima, važna je planirana posjeta delegacije VTK BiH Libiji naročito zbog rješavanja pitanja 17 firmi iz BiH koje su učestvovale na tom području u izgradnji infrastrukture.

"Naravno, komora će sa svoje strane uraditi sve da pomogne našim firmama da se vrate na ta tržišta i da sa političkom delegacijom ojača i osnaži prisustvo i vrati povjerenje koje je imala bivša Jugoslavija na tom tržištu“, pojasnio je Bojić.