biznis
0

Nevolje na tržištu nekretnina se šire

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Godina na izmaku ostat će upamćena kao godina u kojoj su se na udaru krize na tržištu nekretnina u SAD-u našli rizični hipotekarni zajmotražioci i spekulanti, a nastupajuća će biti godina u kojoj će svi ostali biti pogođeni, ocjenjuje se u analizi "Business Weeka".

Dosad je najdramatičniji pad cijena kuća u SAD-u zabilježen na jeftinijim tržištima na kojima su dominirali potprvoklasni hipotekarni krediti, kao i u oblastima gdje se previše gradilo, kao što su Florida, Kalifornija i Las Vegas, gdje cijene stambenih objekata ubrzano padaju.

Američko ministarstvo trgovine je ovih dana objavilo da su novembarske prodaje novih kuća u SAD-u pale na najniži nivo za 17 godina i da su 35 posto niže nego u novembru 2007.

Očekivanja su još sumornija, jer prognoze govore da će više od osam miliona kuća u SAD-u biti zaplijenjeno u naredne četiri godine. To je otprilike 16 posto svih američkih domaćinstava s hipotekom.

Prognoza koju su izrekli stručnjaci "Credit Suissea" temelji se na predviđanju da bi u 2009. s produbljivanjem recesije i sve većim otpuštanjima radnika ozbiljne stambene nevolje mogle da stignu i u bogatije sredine i gradove.

Istraživačka firma za nekretnine "Housing Predictor" s Floride procjenjuje da će cijene kuća širom SAD-a iduće godine pasti prosječno za 12,5 posto, prema 11,1 posto ove godine.

Kriza bi mogla da stigne i na Manhattan, gdje cijene luksuznih stanova i kuća već godinama rastu zahvaljujući domaćem stanovništvu koje je enormno zarađivalo na Wall Streetu, ali i interesiranju stranaca za kupovine, prvenstveno zahvaljujući slabom dolaru.

Sada je dolar ojačao, a na hiljade finansijskih stručnjaka je ostalo bez posla zbog finansijske krize. Cijene stanova na Manhattanu su, zbog toga, od ljetos pale 20 posto, ukazuje predsjednik i izvršni direktor firme za procjenu nekretnina "Miller Samuel" Jonathan J. Miller.

U 2009. godini, prema procjeni "Housing Predictora", cijene stanova na Manhattnu past će za 19,4 posto. Ekonomist "Moody’s Economy" Marisa Di Natale vjeruje da će ovo biti najgora recesija u SAD-u za 40 godina i da će istjerivanje vlasnika iz stanova i kuća, zbog neplaćanja kredita, početi i na Manhattnu.

Stručnjaci za nekretnine se slažu u ocjeni da je malo oblasti u SAD-u koje će uspjeti da izbjegnu recesiju i njen utjecaj na tržište nekretnina. Okidač za nov talas pljenidbe iduće godine mogli bi da budu kvalitetniji hipotekarni krediti koji su dodjeljivani zajmotražiocima s pristojnim bonitetom.