biznis
0

Nesigurnost na deviznom tržištu podigla cijene zlata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijena zlata na azijskim berzama dostizala je u današnjem trgovanju rekord za posljednjih mjesec dana od čak 1.130,65 dolara, što je posljedica nesigurne situacije na međunarodnom deviznom tržištu.

Unca (31,1 gram) zlata se na robnoj berzi u Singapuru prodavala za 1.126,55 američkih dolara (833,31 euro) - za 9,05 dolara skuplje u poređenju sa zaključnim trgovanjem u petak na berzi u New Yorku, objavile su novinske agencije.

Poskupljenje tog plemenitog metala je, prije svega, reakcija na razvoj situacije na međunarodnom deviznom tržištu, gdje je dolar u prijepodnevnom trgovanju danas oslabio, a euro ojačao poslije pregovora u eurozoni o pomoći Grčkoj.

Investitori, koji strahuju zbog nastavka nestabilnosti na tržištu, smatraju da je sada povoljna klima za kupovinu zlata kao garancije za održavanje vrijednosti koje imaju u papirnom novcu.

Za razvoj cijena plemenitih metala veliki značaj će imati i izvještaji o stanju američke ekonomije koje će Washington saopćiti narednih dana, objavile su novinske agencije.