Sindikat ArcelorMittal Zenica
0

Neriješen status 16 radnika

FENA
Na problem grupe od 16 radnika uposlenih u departmentu Energetika, a koji se od aprila vode kao neraspoređeni, danas je na pres- konferenciji ukazao Islam Imamović, predsjednik Sindikata ArcelorMittal Zenica.

"Nesiguran posao koji je u svijetu česta pojava, već odavno je došao i na naše prostore. Takav slučaj imamo i u departmentu Energetika ArcelorMittal Zenica. U drugoj polovini 2007.započeli su pregovori između ArcelorMittala i Messera o privatizaciji postrojenja i prelaska radnika u kompaniju Messer. Transfer između dvije firme trebao se završiti do kraja 2007., ali to se nikad nije dogodilo zbog čega su radnici zabrinuti da bi mogli postati tehnološki višak", izjavio je Imamović.

Grupa od 16 radnika ArcelorMittal Zenica na osnovu sporazuma dviju kompanija radi za "Messer" i umjesto konačnog prelaska u ovu drugu kompaniju, u aprilu je dobila rješenja u kojim stoji da su radnici ArcelorMittal Zenica ali neraspoređeni.

"Sindikat je prošle sedmice uputio upozorenje upravi ArcelorMittal Zenica s jedne i Messeru s druge strane, da će ukoliko do kraja ove sedmice ne riješe statusno pitanje ovih radnika, krenuti s radikalnim mjerama", izjavio je Imamović.

Tokom naredne sedmice o ovom problemu Sindikat će upoznati i Federalnu inspekciju rada.

Salih Odobašić i Fahrudin Bihorac čiji radni status nije riješen, danas su na pres-konferenciji izjavili da su zajedno s ostalih 14 kolega, do konačnog rješenja statusa, spremni i obustaviti rad.