Guardian
0

Neravnoteža u globalnoj ekonomiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Guardian u utorak piše o planovima britanskog premijera Gordona Browna da se uz pomoć kineskih potrošača ponovo uspostavi ravnoteža u svjetskoj ekonomiji.

Britanski premijer će na samitu Grupe 20 (G20), koji se krajem nedjelje održava u Pittsburgu, iznijeti prijedloge koji bi trebalo da podstaknu povećanje tražnje u Kini, čime bi se okončala zavisnost globalne ekonomije od kupaca u Americi.

Ekonomisti već odavno upozoravaju na opasnost od neravnoteže u globalnoj ekonomiji zbog ogromnih trgovinskih suficita i valutnih rezervi u zemljama izvoznicama, poput Kine, i velikih deficita u Sjedinjenim Državama i drugim moćnim ekonomijama.

Brown, predsjednik SAD-a Barack Obama i Međunarodni monetarni fond (MMF) zato zajednički pokušavaju da pronađu način za uvođenje novih, globalnih sistema kojima bi se podstakli Kinezi da prestanu da gomilaju rezerve.

Guardian tu ideju ilustruje nedavnom izjavom Obame da više nema povratka u vremena kada su, kako je rekao, Kinezi ili Njemci nama prodavali sve, a mi njima ništa, prenosi BBC.