Brčko
0

Nepotizam i favoriziranje prilikom zapošljavanja

FENA
U povodu brojnih pritužbi i pismenih predstavki kandidata na javnim konkursima za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta u školama Brčko Distrikta BiH, predstojnik Odjela za obrazovanje u Vladi Distrikta Rizo Čivić održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je kazao "da uistinu postoje nepravilnosti u zapošljavanju, nepotizam i favoriziranje pojednih kandidata od strane privremenih članova Odbora za zapošljavanje u školstvu".

"Odjel za obrazovanje imao je najveću potrebu za zapošljavanjem u proteklom razdoblju, a vladao je veliki interes za upražnjena radna mjesta, pa se na konkurse za 54 radna mjesta javilo oko hiljadu kandidata“, kazao Čivić.

On je istaknuo kako je primijećeno i dokazano uvidom u dokumentaciju o prijamu nastavnog osoblja da su privremeni članovi Odbora za zapošljavanje Pododjela za ljudske resurse u Odjelu za obrazovanje prilikom bodovanja povlađivali određenim kandidatima.

Čivić je dodao kako će u Odjelu za obrazovanje učiniti sve da se ubuduće prilikom primanja smanji mogućnost subjektivnog pristupa ocjenjivanju kandidata.

"Petnaestak žalbi na dosadašnji odabir kandidata u proceduri je kod drugostupanjskih organa i ako se dokažu nepravilnosti u procesu zapošljavanja, bit će poduzete i određene sankcije za njihove počinitelje", zaključio je Rizo Čivić.