biznis
33

Neobično: Povećao plate radnicima, a oni se zbog toga pobunili

Klix.ba
Dan Price, osnivač i direktor kompanije iz Seattlea, u aprilu ove godine objavio je javno kako u njegovoj kompaniji niko neće imati platu manju od 70.000 dolara godišnje.

Nakon što je objavio ovu vijest zaposlenici kompanije Gravity Payments počeli su vrištati od sreće.

Jedan od zaposlenika rekao je Priceu da će mu povišica omogućiti da češće putuje u Portoriko gdje mu žive roditelji, dok je drugi zaposlenik rekao kako će povišica njemu i njegovoj supruzi omogućiti planiranje porodice.

Međutim, nisu svi bili sretni činjenicom da je povećana minimalna plata.

Naime, zaposlenici koji su u kompaniji od samih početaka i koji imaju mnogo iskustva smatrali su kako nije fer da novozaposleni dobiju toliku povišicu, dok su zaposlenici s višegodišnjim iskustvom imali tek malo povećanje.

Maisey McMaster je na početku podržala plan koji je iznio Price, ali je kasnije potpuno promijenila mišljenje.

"Povišicu su dobili zaposlenici koji imaju najmanje iskustva i vještina za obavljanje posla, dok su oni koji obavljaju glavninu posla dobili sasvim malu povišicu", rekla je ona uz napomenu da je njen prijedlog bio da novi zaposlenici dobiju manju povišicu, ali da im se ostavi mogućnost da kroz rad i i stjecanje iskustva dobiju značajniju povišicu. Nakon neslaganja ona je odlučila napustiti kompaniju iako je bila jedna od najbližih Priceovih saradnica.

Grant Moran također se požalio kako je njegova plata nakon prve povišice iznosila tek 51.000 dolara.

No, kako navodi Times, čak i novi zaposlenici, koji su nekoć bili oduševljeni povišicom, sada su zabrinuti da imaju veću platu nego što zaslužuju svojim radom i vještinama.