biznis
0

Nemiri na Bliskom istoku i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte

FENA
Nagli pad zaliha u SAD-u i vijest o protivnapadu snaga libijske vlade na gradove pod kontrolom pobunjenika poduprli su danas skok cijena sirove nafte u Londonu blizu razine od 116 dolara za barel.

Na tržištu u Londonu cijene barela sirove nafte porasle su 15 centi na 115,57 dolara. Jučer su nakon zatvaranja berzi skočile više od 5 dolara, na 115,42 dolara za barel, potaknute naglim padom zaliha u SAD-u.

Na američkom tržištu porasle su za 41 centi, na 100,04 dolara. Jučer su nakon objave izvještaja o zalihama skočile za 2,66 dolara na 99,63 dolara za barel, najvišu razinu na zatvaranju od septembra 2008.

Tržišta je jučer poslijepodne katapultirao izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo neočekivani pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici. Smanjile su se i zalihe benzina za 4,9 miliona barela.

Danas je visoku razinu cijena poduprla vijest agencije Reuters da su oružane snage lojalne libijskom predsjedniku Moamaru Gadafiju napale grad Bregu, pri čemu je stradalo 14 ljudi. Time je Gadafi prvi put organizirano uzvratio pobunjenicima, nastojeći vratiti kontrolu nad gradovima u istočnom dijelu zemlje.

Vijest je potaknula strah od građanskog rata u Libiji, a tržišta strahuju i da bi hapšenje šijitskog klerika u Saudijskoj Arabiji i sukobi u Iranu mogli potpiriti nemire i u ta dva važna proizvođača nafte.