Do sredine 2009.
0

Neminovan pad osnovne kamatne stope na 0%

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vijest da je britanska vlada spremna priteći u pomoć vlasnicima kuća i stanova koji ne mogu otplaćivati hipoteke, pa im prijeti opasnost da ostanu bez krova nad glavom, prevladava u četvrtak naslovnicama londonskih dnevnika.

Premijer Gordon Brown, u saradnji s najvećim domaćim bankama, najavljuje kreditne olakšice vlasnicima nekretnina, što bi trebalo spriječiti zapljenu 45.000 domova ove godine.

Financial Times na prvoj stranici objavljuje nove mjere evropskih centralnih banaka u borbi s recesijom. List navodi da finansijska tržišta sa zebnjom očekuju nova kresanja osnovnih kamatnih stopa, u trenutku kada iz svih vodećih svjetskih ekonomija nastavljaju da pristižu loši ekonomski podaci.

Stručnjaci predviđaju da će Centralna banka Velike Britanije u četvrtak smanjiti kamatnu stopu za još jedan procentni poen, što će je svesti na nivo od dva posto, najniži otkako je banka osnovana 1694. godine.

U zemljama eurozone očekuje se da će Evropska centralna banka smanjiti kamatu na dva i po posto, odnosno za tri četvrtine procentnog poena, što bi bilo najveće kresanje u posljednjih deset godina postojanja banke.

Uticajni stručnjaci, međutim, pozivaju centralne banke da budu hrabre, jer će, kako tvrde, recesija u razvijenim ekonomijama biti toliko duga i duboka da je već do sredine naredne godine gotovo neminovan pad osnovne kamatne stope na nula posto, piše Financial Times.