Agencija Moody's
0

Nema promjene kreditnog rejtinga BiH

FENA
Međunarodna bonitetna kuća Moody's Investor Service objavila je Godišnji izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2009. godinu, bez izmjene kreditnog rejtinga, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Ova bonitetna kuća je Bosni i Hercegovini 2006. godine dodijelila kreditni rejting B2 sa stabilnim izgledima koji je od tada nepromijenjen.

U svom Godišnjem izvještaju o Bosni i Hercegovini, Moody's Investor Service navodi da se taj rejting zasniva na procjeni koja ukazuje na nisku ekonomsku i instucionalnu snagu države, srednji nivo finansijske snage vlade i visok nivo osjetljivosti na rizike.

Moody's ocjenjuje da je ekonomska snaga države niska, zbog niskog nivoa bogatstva i male ekonomije koja nije raznolika i da se, pored tih negativnosti, bh. ekonomija uspijeva nositi s globalnom ekonomskom krizom, čak i bolje nego određeni broj sličnih država, iako se značajniji oporavak ne očekuje u skorijoj budućnosti.

Moody's očekuje sporiji ekonomski rast u odnosu na visoke stope, koje su zabilježene u periodu od 2002. do 2008. godine, s obzirom na to da se procjenjuje da će izvoz većine evropskih privreda biti prilično skroman, dok će usporeni kreditni rast ograničavati potrošnju i nove investicije.

Bosanskohercegovačke institucije su slabe kako prema globalnim tako i prema regionalnim standardima. Institucionalna efikasnost pati zbog složene strukture vlasti i nedostatka saradnje između različitih nivoa vlasti, entiteta i političkih partija.

Moody's predviđa da će kampanja za opće izbore u oktobru 2010. godine otežati dalje unaprijeđenje upravljanja.

Moody's također ocjenjuje da je vladin dug umjeren, to je, uglavnom, dug prema zvaničnim kreditorima i po niskim kamatnim stopama. Kapaciteti fiskalne prilagodljivosti su ograničeni zbog krutosti u potrošnji i velikog neformalnog sektora u ekonomiji.

Predviđa se da će izbori u 2010. godini zakomplicirati proces fiskalne konsolidacije, zbog toga što su politički osjetljiva socijalna davanja prema važnim grupama glasača u najvećoj mjeri na udaru smanjenja potrošnje.

Moody's očekuje da će političke tenzije ostati problematične u kratkoročnom periodu i da će se vjerovatno pogoršati tokom kamapnje za opće izbore.

Bosanskohercegovački bankarski sistem je relativno stabilan u toku globalne finansijske krize. Moody's očekuje da će organi vlasti moći da se nose sa utjecajima globalne ekonomske krize na fiskalna pitanja, kao i da izbjegnu velika i stalna povećanja vladinog duga, saopćeno je iz Centralne banke BiH.