KJKP GRAS
0

Nema novih kredita ni zapošljavanja novih radnika

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na Skupštini KJKP Gradski saobraćaj d.o.o. Sarajevo, održanoj u ponedjeljak, razmatrana je problematika poslovanja i rad preduzeća,

Na sjednici su usvojeni Izvještaji o radu Odbora za reviziju, kao i radu Nadzornog odbora KJKP Gradski saobraćaj d.o.o. Sarajevo. Nije donešena odluka o usvajanju načina pokrića gubitka, trogodišnjeg Plana poslovanja preduzeća i odluke o utvrđivanju visine naknade za rad predsjednika i članova Nadzornog odbora i visine naknade za rad predsjednika i članova Odbora za reviziju.

Skupština preduzeća je utvrdila mjere koje se uglavnom odnose na obaveze upravljačkih struktura preduzeća.

S obzirom na konstantnu kreditnu prezaduženost preduzeća GRAS, svako naredno zaduženje će biti razmatrano na Skupštini preduzeća. Također, Skupština je načelno donijela odluku da GRAS neće moći ulaziti u nove kreditne aranžmane.

Na neodređeno vrjeme obustavljen je prijem i upošljavanje uposlenika u KJKP Gradski saobraćaj d.o.o. Sarajevo, izuzev vozača. Obustavljene su i sve isplate naknada, mimo ličnog dohodka, kao što je rad u Komisijama, rad po osnovu Ugovora o djelu, naknade za stručna usavršavanja i slično. Također je naloženo Upravi KJKP Gradski saobraćaj d.o.o. Sarajevo, da preispita članstvo preduzeća u svim organizacijama i asocijacijama, te da se predloži izčlanjenje iz svih onih u kojima preduzeće GRAS nema interes.

Upravi preduzeća je naloženo da do kraja 2009. godine, predloži novi izmjenjeni način naplate karata kojim bi uvećali prihode preduzeća, a svi grantovi koji se planiraju iz budžeta Kantona Sarajevo moraju se troše za konkretne namjene ili projekte za koji su i određeni.

Upravi preduzeća i Nadzornom odboru je naloženo da se izvrši ažuran i tačan popis nepokretne imovine i djela imovine KJKP Gradski saobraćaj d.o.o. Sarajevo, odnosno druge imovine koju GRAS daje ili koristi u zakupnom odnosu.

Skupština KJKP Gradski saobraćaj d.o.o. Sarajevo pokreće incijativu preko Vlade Kantona Sarajevo odnosno resornog Ministarstva, da se shodno Zakonu o komnalnim djelatnostima odmah pristupi izradi i donošenju odluke o organizaciji i obavljanju javnog prevoza. Također je zaključila da se subvencioniranje mjesečnih karata (kupona) za socijalne kategorije koje se planiraju u budžetu Kantona Sarajevo, moraju biti zasnovane na ekonomskim i tržišnim osnovama i da se na tim osnovama planiraju sredstva za 2010. godinu, saopšteno je iz skupštine ovog preduzeća.