Bijela kuća
0

Nekontrolisana finansijska tržišta su prošlost

FENA
Bijela kuća je saopštila da su dani nekontrolisanih finansijskih tržišta prošlost, prenosi Glas Amerike.

Sekretar za finansije Timothy Geithner je u četvrtak navečer to naglasio u Kongresu govoreći o planu za regulaciju poremećenog finansijskog sistema, planu od kojeg Obamina administracija očekuje kako će pomoći da se obnovi poverenje i spriječe budući lomovi, poput kolapsa osiguravajućeg giganta AIG-a.

"To će zahtijevati sveobuhvatnu reformu. Ne nekakve umjerene popravke na margini, nego nova pravila igre. Nova pravila moraju da budu jednostavnija i efikasnije provedena da bi proizvela stabilniji sistem koji štiti potrošače i investitore, koji nagrađuje inovaciju i koji je u stanju da se prilagođava i razvija shodno promjenama na finansijskom tržištu", rekao je Geithner.

Plan ima četiri glavna elementa - novu federalnu agenciju koja će da nadzire nivo finansijskog rizika koji preuzimaju hedge fondovi, privatne akcionarske firme i velike osiguravajuće kompanije.

Potrošači i investitori će dobiti nove zaštitne elemente. Greške u sadašnjoj regulativi će se eliminirati i četvrto, Sjedinjene Države će usaglasiti svoju regulativu s međunarodnim tržištima.