The Times
0

Neizvjestan izlazak iz krize

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Moguće je da ove sedmice najveća finansijska kriza u historiji dosegne svoj vrhunac, ali je isto tako moguće da je rast vrijednosti dionica na svjetskim berzama samo zavarao investitore, političare i ekonomske stručnjake koji su prebrzo zaključili da je najgore prošlo, piše u četvrtak londonski The Times.

Šta je od toga tačno, zavisit će od sastanka ministara finansija i direktora centralnih banaka idućeg vikenda, koji bi mogao biti vrlo haotičan. Sada je jasno da se globalni finansijski sistem može stabilizirati i tražnja obnoviti samo intervencijom svjetskih vlada, a za to su neophodni međunarodna saradnja i vodstvo Amerike.

Usprkos mandatu koji je dobio Barack Obama, ispostavilo se da Washington i dalje nema jasne ekonomske prioritete te da je neodlučan u finansijskom odgovoru na krizu. Zbog toga, zaključuje Times, američka neodlučnost predstavlja najveću opasnost po globalnu ekonomiju.

Dopisnik Daily Telegrapha iz Washingtona izvještava kako se strahuje da Obamin paket pomoći od gotovo 800 milijardi dolara nije donio željene rezultate, odnosno nije potakao privredu. Zato demokrati u Kongresu, samo nekoliko sedmica nakon usvajanja najvećega fiskalnog paketa u američkoj historiji, sada razrađuju novi plan.

Sama ta ideja, nastavlja dopisnik Daily Telegrapha, uznemirit će republikance i konzervativne demokrate koji su se gotovo jednodušno suprotstavili prvom paketu.

Neki ekonomisti su, međutim, od početka tvrdili da je za rješavanje ekonomskih problema neophodno izdvojiti mnogo više sredstava. Sada čak i neki stručnjaci prijateljski raspoloženi prema Obami kritiziraju predsjednika zbog toga što nije uradio dovoljno.

Uslijed sve snažnijih upozorenja da bi recesija mogla potrajati vrlo dugo, Barack Obama će ubrzo morati da krene u novu, veliku bitku u nastojanju da u Kongresu progura svoj budžet od tri hiljade i 600 milijardi dolara, napominje Daily Telegraph.