Komisija će istražiti slučaj
0

Neizvjesna sudbina terminala u Pločama

FENA
Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je danas u Sarajevu devet zaključaka koje je definirala Komisija ovog doma o Naftnim terminalima FBiH. Predsjednik novoformirane komisije, njegov zamjenik i član iznijeli su različita mišljenja o ovom problemu.

Komisija je zadužila Vladu FBiH da definira ciljeve i strategiju razvoja NTF FBiH u roku od 60 dana, ali i da pokrene provjeru ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola od INA-MOL-a te preuzme hitno odgovarajuće aktivnosti za zaštitu imovine FBiH, a najkasnije u roku od 30 dana.

Zaključcima se zadužuje Vlada da preuzme aktivnosti koje će anulirati sadašnju inferiornu poziciju NTF FBiH kako s finansijskog tako i s poslovnog aspekta.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH formirao je Istražnu komisiju za NTF d.o.o. Ploče sa zadatkom da u što kraćem zakonskom roku ispita stanje u NTF Ploče i o svojim nalazima informira ovaj dom.

Predsjednik novoformirane komisije su Marinko Čavara, zamjenik predsjednika Slaviša Šućur te članovi Zahid Mustajbegović, Mirsad Zaimović, Žarko Šantić i Kerim Lončarević.

Većina poslanika koja se javila za raspravu kazala je da su zaključci "ušminkani" i nejasni te su imali brojne primjedbe za proširenje i pojašnjenje zaključaka.

Tražili su da se definira šta će raditi Istražna komisija za NTF Ploče.

Poslanik Slaviša Šućur kazao je da je njen zadatak da snimi stanje imovine, stanje poslovanja te da utvrdi odgovornost nadzornih organa NTF-a.

Premijer Federacije FBiH Mustafa Mujezinović je istakao da su zaključci definirani radi pomoći onoga što se već radi i kazao da se obratio Ambasadi Hrvatske kako bi za dva dana održao sastanak s ambasadorom Tončijem Staničićem u vezi sa stanjem u NTF FBiH.

Predsjednik formirane Komisije Marinko Čavara, poslanik HDZ BiH, upozorio je da se Parlament neće miješati u rad pravobranilaštva, niti Vlade, niti pravosuđa.

"Komisija samo može utvrditi stanje i prikupiti podatke da bi se olakšao posao Pravobranilaštvu", dodao je.

Potrebno je dodati još jedan zaključak kojim se daje saglasnost Parlamenta nadležnim organima (Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, pravobranilaštvo i tužilaštvo i finansijska policija) da se što hitnije izvrši kontrola poslovanja u Naftnim terminalima FBiH te otkrije odgovore za lošu situaciju kompanije i o tome informira ovaj parlament, kazao je poslanik Ismet Osmanović.

"Nemojmo donositi zaključke koji nemaju smisla. Mislim da bi predloženi zaključak Ismeta Osmanovića trebao biti prvi i jedini", kazao je poslanik Milenko Brkić.

Nakon iscrpne rasprave kao deveti zaključak uvršten je zaključak predsjednika Kluba SDA Ismeta Osmanovića.

U međuvremenu pojavio se sporni ZK izvadak, u kojem stoji da je sud u Metkoviću već zemljište na kojima se nalaze terminali uknjižio kao pomorsko dobro, kojim raspolaže Lučka uprava Ploče te da je prekasno raditi bilo šta.

Poslanik Zahid Mustajbegović pojasnio je novinarima da je samo zemljište naftnih terminala u vlasništvu susjedne države, ali da imovinu u Pločama FBiH nije izgubila.

"Svuda u okruženju cijena nafte pada dok u Federaciji raste, a sve zato što ne koristimo naše terminale koji su blokirani", dodao je.

Šućur je kasnije objasnio da je upravo ova komisija formirana da bi se sve navedeno istražilo.

"Sudbina Naftnih terminala je veoma neizvjesna", završio je Šućur.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo rekao je da usvojeni zaključci ne mogu spasiti Terminale te da je posao mnogo složeniji.

Sjednica je u toku.