biznis
0

Neizvjesna distribucija gasa za BiH nakon 1. novembra

Nezavisne novine
Kako prenose Nezavisne novine, delegacija "BH gasa" i "Energoinvesta" otputovala je jučer u Moskvu na sastanak sa predstavnicima "Gazeksporta", kako bi dogovorili distribuciju gasa za BiH nakon 1. novembra ove godine, potvrđeno je jučer u "BH gasu".

Rukovodstvo "Gazeksporta" prije mjesec dana odobrilo je isporuku gasa za BiH, pod uslovom da predstavnici vlada Rusije i BiH počnu pregovore u vezi s izmirivanjem ratnog duga od 14,8 miliona dolara za isporučeni gas.

U Službi za informisanje preduzeća "Energoinvest", uvoznika gasa za BiH, rečeno je da nemaju povratnih informacija iz Savjeta ministara BiH o početku ovih pregovora, a od sastanka u Moskvi zavisi dalje snabdijevanje gasom u BiH.

"Generalni direktor 'BH gasa' Almir Bećarević iz Moskve se vraća u petak i do tada ne možemo reći ništa o isporuci gasa iz Rusije u narednom periodu", kazali su jučer u kabinetu direktora Bećarevića.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da su pripremili izvještaj za Savjet ministara u kojem se uglavnom govori o načinu nastanka duga, te visine predratnog i ratnog duga. Ovaj izvještaj uradila je radna grupa koju je osnovao Savjet ministara BiH, ali još nema konačnih odgovora iz entitetskih vlada o razgraničenju ratnog duga, odnosno o tome koliko koja vlada treba da učestvuje u vraćanju nastalih dugovanja tokom rata.

Iz "BH gasa" i "Energoinvesta" u više navrata su u saopštenjima za javnost izjavljivali da su prepušteni sami sebi u razgovorima sa ruskim isporučiocima gasa, te zahvaljujući razumijevanju iz Rusije svake godine po nekoliko puta produžavaju rokove za isporuku gasa, a dug od 104,5 miliona dolara niko od bh. vlasti ne rješava.

U "Sarajevogasu", koji snabdijeva najveći dio domaćinstava koja se griju na gas, takođe očekuju rezultate razgovora u Rusiji kako bi ispunili obaveze prema svojim potrošačima u grijnoj sezoni.