Udruženje poljoprivrednika BiH
0

Nefunkcionalna dodjela novčanih sredstava

FENA
Udruženje poljoprivrednika Bosne i Hercegovine (UPBiH) održalo je danas u Privrednoj komori Kantona Sarajevo okrugli sto ''Novčane podrške poljoprivredi u BiH i zemljama okruženja'', da bi ukazali na nefunkcionalnost prakse dodjele novčanih podrški u BiH koja nije u stanju da ozbiljnije doprinese razvoju sektora hrane te da ukažu na potrebu ujednačavanja politike podsticaja s najnovijom agrarnom politikom u EU.

Glavna potpora poljoprivredi u BiH su novčane podrške koje daju entiteti, kantoni i neke općine, jer se država BiH odrekla instrumenata carinske zaštite proizvodnje domaće hrane, međutim, u FBiH se ne izdvaja dovoljno sredstava za tu namjenu, niti postoji stabilna politika koja bi osigurala kontinuiran napredak industrije hrane.

Vlast je na razočarenje UPBiH odustala od zakona o zaštiti domaćih proizvoda na kojem se radilo pune tri godine, a dosadašnji način raspodjele podsticaja nije omogućio nikakve pozitivne promjene niti napredak za poljoprivrednike.

''Iako živimo u istoj državi, privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH rade i žive prema potpuno drugačijim zakonima. To se mora promijeniti, zakoni ujednačiti, jer je to ujedno jedan od zahtjeva Evropske unije prema našoj zemlji. Da bi se to postiglo vlast mora promijeniti svoj odnos prema privredi'', kazao je predsjednik UPBiH Miro Pejić, i dodao da je Republika Hrvatska za godinu dana usvojila dva zakona, dok BiH već četiri godine nije u stanju usvojiti jedan.

Pojedini kantoni i općine su potpuno izostavljeni iz sistema podsticaja, a pošto vlast samostalno odlučuje o dodjelama i veličinama novčanih podrški, moguće su i velike zloupotrebe.

''Programi podsticaja u BiH se svake godine izmjenjuju tako da ne postoji nikakva stabilna politika podjele podsticaja, pa novčane podrške mogu dobiti svi vlasnici parcela, što uključuje ministre, vlasnike staklenika, vjerske objekte, tamburaška društva i druge koji u zemlji s uređenom politikom podsticaja ne bi mogli ostvariti takva prava'', poručio je sekretar UPBiH Sead Jelač.

Jelač je kazao da se u BiH i dalje ništa bitno ne mijenja jer uvoz hrane stagnira ili raste, dok se površine za proizvodnju hrane smanjuju ili potpuno nestaju.

Iz navedenih razloga UPBiH smatra da entitetske vlasti, kantoni i općine moraju znatno povećati novčane podrške da bi podstakli razvoj privrede, čime bi jačali njenu konkurentsku moć, te omogućili da postane samostalna i samoodrživa.

Udruženje se zalaže za šest posto proračuna, oduzimanje prava izvršnoj vlasti da sama modelira podsticajnu politiku, donošenje novog zakona jer je još na snazi stari iz 2004., smanjenje prioriteta da bi se stimulirale strateške proizvodnje, ravnomjernu ragionalnu raspodjelu grantova, fokusiranje na obiteljska gazdinstva, jednak podsticaj po hektaru bez obzira na to šta se sije, te radikalno ograničenje grantova po projektu i klijentu.