biznis
0

Nectar kupio slovenački Fructal

SRNA
Srbijanski lider u proizvodnji sokova Nectar potpisao je ugovor o kupovini slovenačkog Fructala, a iznos transakcije je oko 50 miliona eura, piše "Pres", pozivajući se na pouzdane izvore u slovenačkim poslovnim krugovima.

Ovo je ujedno i najvrednija srbijanska investicija u Sloveniji.

Kako tvrde izvori, ugovor između Nectara i Pivovarne Union, koja je kupila Fructal još 2001. godine, potpisan je u ponedjeljak oko 19.00 sati u Sloveniji.

Poslije toga, navodi isti izvor, uslijediće razne procedure koje će trajati nekoliko mjeseci, kako bi Nectar i zvanično postao vlasnik Fructala. 

"Za sada se spekuliše da je srpski lider u proizvodnji sokova odrešio kesu za oko 50 miliona eura", dodaje ovaj izvor iz Slovenije.

U Sloveniji je, prema izvorima lista, Nectar viđen kao najpoželjniji kupac, koji će Fructal razvijati u dobrom pravcu.

To je ujedno i logična kupovina, s obzirom na to da bi srpska kompanija, koja je lider u kategoriji sokova u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, samo proširila uticaj i na ovdašnje tržište - smatraju u poslovnim krugovima u Sloveniji.
Za Fruktal su, prema ranijim navodima slovenačkih medija, interesovanje između ostalih pokazali i njemački Eckes-Granini, austrijski Pago i Rauch, češka Kofola i Ljubljanske mlekarne, kao i opština Ajdovščina, koja je pokušavala da izdejstvuje da fabrika ostane u slovenačkom vlasništvu.

U Nectaru se nije mogao dobiti komentar u vezi sa saznanjima beogradskog lista. 

Na srbijankom tržištu Nectar je već godinama lider po prodaji i poznat je po svom marketinškom sloganu "Nije svejedno". 

Riječ je o kompaniji u vlasništvu porodice Radun, osnovanoj 1998. godine. 

Pet godina kasnije, Nectar je pod svoju kapu stavio i pogon koncentrata i kaša "Delišes" iz Vladičinog Hana, a već 2005. godine postaje domaći lider u industriji sokova. 

Prije tri godine Nectar je kupio i "Hebu" iz Bujanovca.