Udruženje banaka BiH
0

'Neće biti pada kamata'

Sarajevo-x.com
Uprkos apelima guvernera Centralne banke BiH Kemala Kozarića i državnih vlasti da se smanje kamate na kredit, predstavnici Udruženja banaka BiH ponovili su da se za takvo nešto još nisu stvorili uslovi, jer banke ne žele poslovati bez profita.

Kozarić je nedavno istakao da je bi banke ozbiljno trebale razmotriti smanjenje kamatnih stopa navodeći da trebaju pokazati dobru volju i uzvratiti povjerenje građana koji su odustali od povlačenje depozita u oktobru i novembru kada je najavljena globalna ekonomska kriza.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić smatra da je povjerenje emotivna kategorija te da nije dovoljno jak argument u poslovanju bankarske zajednice.

"Na poslovanje banaka utječu prije svega ponuda i potražnja. Ostajem pri svom ranijem stavu da će kamate ostati smrznute, sve dok ne budemo imali jake argumente da promijenimo stav“, ističe Mišić.

Napominje da trenutnim ekonomskim prilikama najviše ide u prilog bankarska konkurencija, zbog koje nema velikih skokova i ekstremnih poteza banaka.

Objašnjava kako su vlasti u postojećoj ekonomskoj krizi djelovale isključivo retorički, zahtjevajući od banaka da snize kamate, a da pri tome nisu poduzele nikakve mjere. Smanjenje kamata trenutno nije moguće i zbog skupog kapitala na tržištu te povećanog rizika od plasmana kredita.